Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Акула» Карлсен розірвав «рибку» Нєпомнящого

31-річний норвежець уже вп’яте захистив титул чемпіона світу з шахів

У Дубаї (ОАЕ) завершився матч за звання чемпіона світу з шахів – між чемпіоном Маґнусом Карлсеном (Норвегія) і претендентом Яном Нєпомнящим (РФ). На матч було відведено 14 ігрових днів, а якби він закінчився унічию (як два попередні), то учасники мали би продовжити поєдинок у додаткових швидких партіях. Саме так завершилися два попередні чемпіонські матчі Маґнуса Карлсена – проти росіянина Сергія Карякіна й американця Фабіано Каруана. Проте, як зазначають фахівці, що стежили за поєдинком Карлсен-Нєпомнящий, їхній матч у Дубаї тривав фактично... шість партій.

Коли після перших п’яти нічиїх росіянин програв шосту партію, у ньому щось зламалося. Нєпомнящий почав при­ймати настільки недолугі рішення, що хтось із експертів зауважив: «Це не Карлсен переміг, це Нєпомнящий про­грав»... Претендент потім не міг пояснити природу своїх помилок. Начебто старався щось переламати у ході пар­тії, але несподівано, мабуть, і для себе, робив хід, що при­зводив до поразки.

Складалося таке враження, що Карлсен не поспішав скористатися з такого розвитку подій. Зокрема, в 11-й пар­тії чемпіон стримувався від того, щоб завдати вирішально­го удару, але претендент уперто “ліз у зашморг”... Фак­тично, норвежець у Дубаї не мусив демонструвати свою високу майстерність, бо не було з ким боротися. Ексчем­піон світу Гаррі Каспаров висловився образно: «Немає чого звинувачувати акулу, якщо суперник став рибкою!».

Маґнус Карлсен переміг з рахунком 7,5:3,5 (чотири пар­тії виграв, сім партій закінчилися унічию). Варто показати статистику матчу: суперники зробили 568 ходів, на обдуму­вання яких витратили 22 години і 25 хвилин, причому Карл­сен міркував над своїми рішеннями на дві години більше.

Отже, норвезький шахіст уже вп’яте (!) захистив свій титул. І через два роки, коли гратиме наступний матч, ма­тиме вже десять років чемпіонського стажу.

Цікаво, що Маґнус Карлсен зголосився взяти участь у чемпіонатах світу з рапіду та бліцу, які відбудуться в остан­ні дні цього року у польській Варшаві. Якщо норвежець пе­реможе й там, то стане абсолютним чемпіоном світу.

У Львові ж днями завершилися турніри, що входили до програми 18-го Меморіалу Михайла Василишина. При­ємно, що успіху досягли молоді таланти. У гросмейстер­ському турнірі переміг 18-річний львівський міжнародний майстер Даниїл Мосесов з результатом 6,5 очка (до грос­мейстерської норми недобрав лише пів очка). Призерами стали досвідчені гросмейстери Вадим Малахатько (Київ) – 6 очок і Валерій Нєверов (Харків) – 5,5. А у турнірі май­стрів переміг 14-річний мукачівець Вадим Петровський, який виконав норму міжнародного майстра – 7 очок. Дру­гим був майстер з Житомира Ігор Випханюк (5,5), а третім – наш гість із Польщі Анджей Кшивда (5).

А тим часом...

У Харкові тривають чемпіонати України з шахів серед жінок і чоловіків. Минула половина турніру. Попереду се­ред жінок Катерина Должикова (Київ) – 4 очки. А у чолові­ків по 3 очки набрав квартет учасників – львівські гросмей­стери Юрій Криворучко й Андрій Волокітін, Володимир Онищук (Івано-Франківськ) та Спартак Височин (Київ).

Схожі новини