Передплата 2024 «Добра кухня»

Росіянин Нєпомнящий забув, як грати у шахи?..

У матчі за світову корону чемпіон, норвежець Карлсен, виграв уже три партії

У Дубаї (ОАЕ) триває матч на першість світу з шахів – між чемпіоном, Магнусом Карлсеном (Норвегія), і претендентом Яном Нєпомнящим (РФ). Як загадували більшість фахівців, матч буде напруженим. Мовляв, коли зустрічаються більш-менш рівні суперники, багато партій завершуються внічию... І справді, у перших п’яти партіях суперники ділили очки порівну.

А потім настав день шостої партії, яка була найтривалішою в історії чем­піонських матчів – Карлсен і Нєпомня­щий провели за шахівницею 7 годин 48 хвилин, зробивши 136 ходів. Починало­ся усе спокійно, як і в попередні дні, але потім претендент вирішив ризикнути й спричинив розмін чужого ферзя на дві вежі. Отут норвежець проявив усю свою майстерність і змусив росіянина «похит­нутися»...

Карлсен не припиняв тиску й постій­но шукав нові ідеї. І коли два білі пішаки посунули вперед, а вежа і кінь оборони­ли свого короля, Нєпомнящому довело­ся здатися.

У сьомій партії боротьби практично не було, тож обидва гросмейстери відпо­чивали за шахівницею, зробивши черго­ву нічию. А у восьмій партії претендент не витримав і активізувався. Але чемпі­он швидко «погасив» наміри чорних фі­гур, виграв пішака і показав супернику безперспективність подальшої гри. Ро­сійські оглядачі матчу розхвилювалися, але почали шукати випадки, коли вдавалося зрівняти рахунок. Історичні анало­гії не придалися, бо Нєпомнящий, хоча змінив дебют у дев’ятій партії, програв її ще швидше... Рахунок став 6:3 на користь чемпіона, і претендентові залишилося тільки п’ять спроб, аби змінити долю мат­чу. Усі оглядачі вже дійшли висновку, що у поєдинку з Карлсеном такого статися не може. Тож два мільйони доларів призово­го фонду вже можна ділити (60% для пе­реможця і 40% для переможеного).

А тим часом...

У Львові триває 18-й шаховий Мемо­ріал Михайла Василишина (багаторічно­го очільника обласного спорту, великого прихильника шахів). До міста Лева за­просили шахістів з Бельгії, Польщі, Індії, Румунії і Казахстану, серед яких чимало амбітної молоді. Стартували два турніри по десять учасників: в одному можна ви­конати норму гросмейстера, в іншому – міжнародного майстра. З першого дня реактивної швидкості набрав львівський міжнародний майстер Даниїл Мосесов, вигравши усі чотири партії (для виконан­ня норми гросмейстера треба набрати 7 очок).

А у Харкові у середу, 8 грудня, старту­вали 90-й чемпіонат України з шахів се­ред чоловіків і 81-й – серед жінок. У чо­ловічому турнірі маємо трьох вихованців львівської школи «Дебют» – Юрія Криво­ручка, Андрія Волокітіна, Мартина Крав­ціва й Кирила Шевченка.

Схожі новини