Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто здобуде першу перемогу?

У Дубаї триває матч за звання чемпіона світу з шахів – між чемпіоном Магнусом Карлсеном (Норвегія) і претендентом Яном Нєпомнящім (РФ)

Всесвітня виставка «Експо», що відбувається в ОАЕ, надала свій майданчик двом шахістам, які проведуть 14 партій. А якщо рахунок після них буде нічийним, то Карлсен і Нєпомнящій зіграють ще чотири додаткові партії у швидкі шахи.

Іще до початку матчу його учасники одержа­ли авансом частину сво­їх призових — по 200 тисяч євро «на брата». Супер­ники зіграли вже чоти­ри партії, і усі вони завер­шилися унічию. Боротьба була цікавою, та жоден із конкурентів не зумів до­сягти переваги. 30 лис­топада Магнусу Карлсену виповнився 31 рік, тому, можливо, партія того дня закінчилася поділом очка трохи швидше (на 33-му ході).

Хтось із журналістів, які стежать за поєдин­ком, пригадав, що якраз минуло п’ять років з дня, коли була зіграна остан­ня результативна партія у матчах за високе ша­хове звання. Це був матч 2016 року, коли Карлсену протистояв Сергій Каря­кін (РФ). Після того 2018 року у матчі Магнус Карл­сен — Фабіано Каруана (США) не було жодної ре­зультативної партії (усі 12 закінчилися унічию, а пе­ремогу норвежець здо­був у додаткових парті­ях). Можливо, саме нині у матчі буде 14 партій: ор­ганізатори сподіваються, що це допоможе комусь здобути бодай одну пере­могу.

Турнір відвідують різ­ні знаменитості, зокрема ігровий зал відвідав екс-чемпіон світу Гаррі Кас­паров, який теж провів не один матч, захищаючи чемпіонський титул. Сво­го часу Каспаров помітив талант юного норвежця і навіть допомагав йому у підготовці до перших мат­чів. Нині, як і у попередні роки, команду Магнуса очолює його батько Ген­рік Карлсен. Напередодні матчу він зламав ногу, але жваво пересувається на візочку. Лікарем команди Карлсена є одна зі сестер Магнуса (їх у нього три), яка прилетіла в Дубай зі своїм однорічним синоч­ком Альбертом.

До речі, має свого представника на чемпі­онському матчі у Дубаї і наш Львів. Разом із екс-чемпіоном світу, індій­цем Віші Анандом, за ко­ментаторським пультом працює львівська грос­мейстерка Анна Музичук. Експерти зазначають, що, крім глибоких шахових знань, українка демон­струє прекрасні знання англійської мови.

П’яту партію чемпіон­ського матчу Карлсен і Нєпомнящій зіграли у се­реду, 1 грудня. А у четвер, 2 грудня, учасники мають вихідний день.

А тим часом…

1 грудня ФІДЕ подало щомісячний рейтинг ша­хістів. Його очолює нор­вежець Магнус Карлсен — 2856 очок. На друге місце вийшов після блискучого виступу на чемпіонаті Єв­ропи француз іранського походження Аліреза Фі­рузджа (2804), а третім іде росіянин Ян Нєпом­нящій (2782). У топ-100 9 українських шахістів, у тому числі львівські грос­мейстери Юрій Криворуч­ко (2686), Василь Іванчук (2678), Андрій Волокітін (2677), Олександр Аре­щенко (2670), а також студент ЛДУФК Кири­ло Шевченко (2655). Жі­ночий рейтинг ФІДЕ очо­лює китаянка Хоу Іфань (2658). До топ-50 вхо­дять львів’янки Марія Му­зичук (2539), Анна Музи­чук (2531) і Наталія Букса (2401).

Читайте також: Нарешті вигризли «золото»!

Схожі новини