Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нарешті вигризли “золото”!

Чоловіча збірна України з шахів уперше стала чемпіоном Європи

Командний чемпіонат Європи з шахів, який приймало словенське містечко Чатез, приніс заслужену перемогу чоловічій збірній України. Наші шахісти нарешті здобули золоті медалі! Українська команда йшла до цього успіху поступово, долаючи щоразу вищі щаблі: 2017 рік — «бронза», 2019-й — «срібло», а 2021-й — «золото»!

Такого успіху збірної України мало хто сподівався, адже наша команда стартувала з номером 7 у рейтинговому списку учасників. І почала, якось не кваплячись, просуватися турнірною дистанцією — перемога, нічия, перемога, нічия… Сьомий тур за цією «схемою» також мав бути для збірної України переможним, але це була зустріч із лідером, збірною РФ, чий середній командний рейтинг був значно вищий, ніж рейтинг будь-кого з наших хлопців.

«Ми дуже ретельно готувалися до матчу проти росіян, розуміючи його значення для нашої турнірної долі, — розповів „ВЗ“ головний тренер збірної України, львівський гросмейстер Олександр Сулипа. — Разом із моїм помічником, гросмейстером Мартином Кравцівим, ледь не цілу ніч обдумували стратегію на зустріч, вибирали дебюти, які можуть трапитися кожному. Вирішили поставити на першу шахівницю Андрія Волокітіна, який впевнено проводив попередні партії. А Кирило Шевченко просто палав бажанням узяти реванш у свого суперника — Кіріла Алєксєєнка, якому поступився два тижні тому на турнірі у Ризі. Вийшло так, як ми планували й мріяли: троє колег Шевченка зіграли внічию, а Кирило розгромив свого суперника! І ми перемогли збірну Росії з рахунком 2,5:1,5».

У передостанньому турі з другим за рейтингом Азербайджаном українці зіграли внічию, а на фініші ледь не розгромили Вірменію (3:1). А похнюплена після поразки від України Росія наступного дня програла ще й Франції, — і вибула з боротьби за медалі.

На фініші турніру головним конкурентом України у боротьбі за «золото» була Франція. Лідер цієї команди, 18-річний Аліреза Фірузджа (іранець за походженням), приніс перемогу своїй дружині, під чиїми кольорами виступав уперше, взявши чергове очко. Тож французи, як і українці, набрали 14 командних очок, — але поступилися нашим хлопцям за додатковими показниками. А на Фірузджу варто звернути увагу: він набрав на першій шахівниці 8 очок із 9, і у такому юному віці вийшов на рівень 2800 очок у рейтингу, чого не вдавалося у цьому віці ні Гаррі Каспарову, ні Магнусу Карлсену.

Перше місце на другій шахівниці виграв українець Андрій Волокітін, набравши у 8 партіях 6 очок. Решта наших чемпіонів показали на своїх шахівницях такі результати: Антон Коробов — 4,5 очка зі 7, Юрій Кузубов — 3 (6), Кирило Шевченко — 4,5 (8), Володимир Онищук — 5 (7). Варто відзначити, що збірна України пройшла увесь турнірний шлях без жодної поразки у кожного з гравців! Такого на великих змаганнях практично не буває… Загальні підсумки командного чоловічого турніру: 1. Україна — 14 очок, 2. Франція — 14, 3. Польща — 13, 4. Іспанія — 13. Далі йдуть Азербайджан, РФ, Вірменія, Сербія — по 12 очок.

А на жіночому командному чемпіонаті Європи повторилися результати дворічної давності в Батумі (Грузія). Перше місце здобула Росія — 18 очок, яка випередила Грузію — 15, Азербайджан і Україну — по 12 очок.

Наші дівчата поступилися у боротьбі за бронзові медалі тільки гіршими додатковими показниками. Виступити краще нашим шахісткам завадило те, що під час турніру позитивний тест на ковід виявився у лідера збірної України Анни Ушеніної. Її дозволили замінити Анною Музичук. Поки Аня зі Львова через Франкфурт і Загреб добралася до місця подій, минуло два дні, тож старша зі сестер Музичук зіграла тільки дві партії (обидві внічию).

До речі, якби на командному чемпіонаті Європи розігрувався Кубок за найкращий сумарний результат чоловіків і жінок (як на Всесвітніх шахових Олімпіадах), то збірна України стала би першою: 1+4 (перше й четверте місця) = 5. Другою була би РФ (6+1=7), а третім — Азербайджан (5+3=8).

Читайте також: «Динамо» програло «Баварії»

Схожі новини