Передплата 2024 «Добра кухня»

Українці болгарам ще не програвали

Усі п’ять попередніх зустрічей збірних України та Болгарії також мали товариський статус

У четвер, 11 листопада, в Одесі на стадіоні «Чорноморець» національна збірна України вже шостий раз у своїй історії поміряється силами зі збірною Болгарії (початок о 19.30 год). Раніше «синьо-жовті» болгарам не поступались — три перемоги та дві нічиї.

Усі п’ять попередніх зустрічей збірних України та Болгарії також мали товариський статус. Прем’єрний матч відбувся 3 червня 1994 року у Софії, коли діями «синьо-жовтих» керував Олег Базилевич, і завершилась внічию 1:1. Господарі після удару Наско Сіракова відкрили рахунок, а після перерви відзначився Юрій Сак.

До України ж болгари вперше завітали 18 серпня 1999 року і у Києві на стадіоні «Динамо» також була зафіксована бойова нічия 1:1. Очолював тоді нашу національну збірну Йожеф Сабо. Під завісу матчу Сергій Ребров реалізував пенальті, а врятував болгар від поразки Іван Петков. Першу ж перемогу над болгарами українці здобули 26 квітня 2000 року, коли біля керма національної збірної стояв Валерій Лобановський. Тоді у Софії переможний гол у ворота господарів провів Андрій Шевченко.

Наступного українсько-болгарського протистояння довелося чекати понад 11 років і нова зустріч суперників відбулася 7 жовтня 2011 року. Тоді у Києві також на стадіоні «Динамо» наша збірна розгромила болгар з рахунком 3:0. У складі підопічних Олега Блохіна першим «розписався» у воротах Євген Селін, гольовий почин якого підтримали Андрій Шевченко та Андрій Ярмоленко.

Остання ж гра збірних України та Болгарії відбулася майже 9 років тому — 14 листопада 2012 року у Софії. На той час діями українських футболістів керував Олександр Заваров і перемогу знову святкували «синьо-жовті». Автором єдиного голу у зустрічі в середині першого тайму став захисник Олександр Кучер. Серед діючих гравців нашої збірної, включених до заявки на гру в Одесі, у цьому матчі брали участь Андрій П'ятов, Тарас Степаненко та Денис Гармаш, який, до речі, востаннє виступав за збірну України ще у 2017 році. Зауважимо, що наша збірна не пропускає голів від болгар впродовж 271-ї (!) хвилини.

На завершення нагадаємо, що в Одесі національна збірна України ще не програвала. Було зіграно п’ять матчів, у яких «синьо-жовті» спочатку зіграли внічию зі збірною Ізраїля (1993 р.), а потім лише перемагали — збірні Литви (2007 р.), Молдови (2013 р.), Кіпру (2016 р.) та Фінляндії (2016 р.).

Схожі новини