Передплата 2024 ВЗ

Чи поїде Світоліна на Підсумковий?

Шанси зіграти на турнірі WTA Finals у Мексиці є – якщо Еліна успішно виступить у Чикаго й Індіан-Велсі

Як повідомила Жіноча тенісна асоціація (WTA), 2021 року Підсумковий турнір відбудеться у мексиканській Гвадалахарі. Старт цих престижних змагань — 8 листопада. Нагадаємо, минулого року Підсумковий турнір WTA, який удруге мав приймати китайський Шеньчжень, через пандемію коронавірусу не відбувся.

Учасницями Підсумко­вого турніру стануть вісім тенісисток туру WTA, які покажуть найкращі результати протягом 2021 року. Чи зможе зіграти у Гвадалахарі найкра­ща українська тенісистка Еліна Світоліна?

Після нещодавнього US Open у Нью-Йорку, де 27-річна одеситка дійшла до чвертьфі­налу, вона покращила свої по­зиції як у рейтингу WTA, так і в Чемпіонській гонці, за підсум­ками якої буде визначено ві­сьмох учасниць листопадового Підсумкового турніру. У світо­вому рейтингу Світоліна під­нялася на одну позицію (зараз іде 4-ю), а у Гонці — відразу на 5 позицій, унаслідок чого стала 13-ю. Здавалося б, до 8-го міс­ця, яке дасть право зіграти на WTA Finals у Мексиці, українці далеко. Але насправді усе не так страшно.

Як передбачають тенісні експерти, японка Наомі Осака, найімовірніше, від участі у Під­сумковому турнірі відмовить­ся. (Осака має певні психоло­гічні проблеми, тож невідомо, коли знову побачимо її на кор­ті). Отже, 8-ю у Чемпіонській гонці можна фактично вважа­ти туніску Онс Жабер (яка йде 9-ю), а від неї Еліна Світоліна відстає лише на 152 очки.

Українка цілком може «за­летіти» до вісімки учасниць Підсумкового турніру, якщо успішно виступить на двох американських хардових тур­нірах — категорії WTA 500 у Чи­каго (стартує 27 вересня) і ка­тегорії WTA 1000 в Індіан-Велсі (6 жовтня). На US Open Елі­на Світоліна продемонструва­ла, що вона зараз у чудовій фі­зичній і психологічній формі. До півфіналу українці забракло якихось два виграні м’ячі… Бу­демо сподіватися, що у Чикаго й Індіан-Велсі одеситка грати­ме не гірше, ніж у Нью-Йорку, і все-таки заскочить у «потяг», який домчить її до мексикан­ської Гвадалахари.

Нагадаємо, 2018 року, коли Підсумковий турнір WTA востаннє відбувся у Сінгапу­рі, Еліна Світоліна стала його переможницею (у фіналі обі­грала американку Слоан Сті­венс). А 2019-го, коли Під­сумковий уперше прийняв китайський Шеньчжень, укра­їнка дійшла до фіналу, де по­ступилася австралійці Ешлі Барті.

Чемпіонська гонка WTA (на 13 вересня 2021 року)

1. Ешлі Барті (Австралія) — 6411 очок

2. Арина Сабалєнка (Білорусь) — 4669

3. Барбора Крейчікова (Чехія) — 4398

4. Кароліна Плішкова (Чехія) — 3972

5. Іга Свьонтек (Польща) — 2921

6. Марія Саккарі (Греція) — 2842

7. Наомі Осака (Японія) — 2771

8. Гарбіньє Мугуруса (Іспанія) — 2671

9. Онс Жабер (Туніс) — 2435

… 13. Еліна СВІТОЛІНА (Україна) — 2283 очки

Схожі новини