Передплата 2024 «Добрий господар»

Андрій Шевченко: піти не можна залишитися

Де саме треба поставити кому після Євро-2020?

Як оцінити виступ збірної України на футбольному Євро-2020? Чиновники з Української асоціації футболу (УАФ), схоже, цим виступом задоволені. Навіть організували (за допомогою спонсорів) урочисту зустріч збірної в аеропорту «Бориспіль»… А от чимало простих уболівальників жодної ейфорії зараз не відчувають. Попри пристойний результат (усе-таки пробилися до чвертьфіналу), жахлива гра підопічних Андрія Шевченка у поєдинку проти збірної Англії не дозволяє сприймати виступ «синьо-жовтих» на Євро як успіх… І ставить питання руба: чи повинен Шевченко залишитися на своєму посту? А може, уже час його замінити?

У тому, що збірна україни про­грала збірній Англії, нічого дивно­го немає. І те, що ми пропустили у тому матчі чотири голи, також не сенса­ція. Усе-таки клас команд — не до порів­няння, до того ж нинішня Англія вигля­дає як реальний претендент на «золото» Євро-2020. І все-таки… Програти мож­на по-різному.

Пригадую, на Мундіалі-2006 у Німеч­чині збірна України також поступилася у чвертьфіналі — збірній Італії (яка потім стала чемпіоном світу), і також із роз­громним рахунком — 0:3. Але за ту гру нашої національної команди було не со­ромно. Збірна України билася, створю­вала гольові моменти, за рахунку 0:1 до­бряче тиснула на італійців. Якби трохи підфартило, могли й зрівняти рахунок… А що ми побачили у поєдинку Україна-Англія? На жаль, навіть натяку на бо­ротьбу не було. Здалися без бою.

Усі ми дуже тішилися, коли збірна України вийшла з групи. Але, зізнаймо­ся, на груповому етапі були команди, які заслуговували на це трохи більше. Та ж збірна Угорщини, що потрапила до «гру­пи смерті». Попри гучні імена суперни­ків, угорці відчайдушно боролися, і двічі зіграли внічию — з Францією і Німеччи­ною. Причому в німців могли навіть ви­гравати, а Португалія свій перший гол забила Угорщині лише наприкінці мат­чу…

«Але ж сам Андрій Шевченко на поле не вийде! — скажуть опоненти. — Має тих футболістів, яких має». Погоджую­ся. Гравців пристойного рівня у збірній малувато. Достатньо було пошкоджень двох півзахисників, Степаненка й Ма­линовського, як у матчі з англійцями гра «синьо-жовтих» повністю розвалилася… Утім, клас гравців — це одне, а їхня фі­зична й психологічна готовність до по­єдинків високого рівня — зовсім інше. Чи не найбільше здивувала саме фізич­на неміч футболістів збірної України. У двох вирішальних матчах, проти збірних Австрії і Англії, ходили полем як «тру­пи»… Підтягнути «фізику» — це завдання тренерського штабу збірної. Очевидно, що з цим завданням Андрій Шевченко і його міжнародна команда не впорали­ся.

На мою думку, було би краще, якби після Євро-2020 Шева зі збірної пішов. Але тільки за однієї умови: якби на його місце у збірній України прийшов автори­тетний закордонний фахівець. Утім, та­кий спеціаліст обійшовся би Українській асоціації футболу дуже дорого, тому, думаю, чекати на кандидатуру іноземця зараз не доводиться… А міняти Андрія Миколайовича на іншого українського фахівця жодного сенсу немає. Сергій Ребров? Можливо, він колись очолить збірну України, але має це зробити піз­ніше, коли піднабереться тренерсько­го досвіду на клубному рівні. Щоправ­да, Андрій Миколайович такого досвіду зовсім не має, але, як каже екснастав­ник львівських «Карпат» Мирон Марке­вич, «то таке»…

Уже менше ніж через два місяці збір­на України знову гратиме у відборі на Мундіаль-2022 у Катарі. Стартували «синьо-жовті» у цьому відборі слабень­ко — після трьох нічиїх (із Францією, Фін­ляндією і Казахстаном) у нас лише три очки. Утім, реальні шанси посісти у групі друге місце, яке дасть право виборюва­ти путівку на Мундіаль у плей-оф, збір­на України зберігає. Хотілося б, аби до­свід участі у Євро-2020 (почасти гіркий, але через це особливо цінний) допоміг Андрію Шевченку у відборі на Мундіаль.

Схожі новини