Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Вейк-ан-Зеє Карлсен був не на «даху»...

Чемпіона світу з шахів залишили без призових...

У нідерландському містечку Вейк-ан-Зеє пройшов традиційний, уже 83-й міжнародний турнір, за участі 14 гросмейстерів. Це було перше змагання після довгої перерви, коли шахісти нарешті сіли за шахівниці й дивилися один одному у вічі.

Організатори запросили до участі поряд із чемпіоном світу, норвежцем Магнусом Карлсеном, і його найближчим конкурентом, американцем Фабіо Каруаною (тільки ці два гросмейстери мають нині рейтинг понад 2800 пунктів), кількох молодих зірочок.

Уже стартовий тур мав показати, хто «у хаті господар»: Карлсен переміг най­сильнішого серед молодих за рейтин­гом, 17-річного іранця Алірезу Фіруджа. Але потім норвежець загальмував, зро­бивши сім нічиїх поспіль. Попереду ви­рвалися господар турніру Аніш Гірі, як завжди солідно грав Каруана, їх уже під­тримував Фіруджа. І тут гримнув грім: у 8-му турі 18-річний Андрій Єсипенко з РФ переміг чемпіона світу в 38 ходів. Карлсен, який востаннє програвав ще минулого року (польському гросмейсте­рові Яну Дуді), а перед тим встановив ре­корд без поразок у 125 партій, був у зу­стрічі з Єсипенком розгубленим і зробив кілька помилок, що призвело до поразки.

Чемпіон світу ще схаменувся і закінчу­вав перемогою над сильним французом Максимом Ваш’є-Лагравом, але зумів вибратися лише на шосте місце. А пе­ремогли у Вейк-ан-Зеє двоє нідерланд­ських гросмейстерів, Аніш Гірі й Жорден ван Форест. У додатковому короткому матчі вони розіграли перший приз, який дістався 21-річному ван Форесту. Жор­ден є найстаршим сином у родині, де шестеро дітей і усі грають в шахи. Мо­лодший брат, 19-річний Лукас, уже також гросмейстер, і великі надії подає 14-річ­на сестричка Махтельд.

Третє місце посів «порушник спокою» Єсипенко, четверте — Каруана, а п’яте — Фіруджа, за яким розташувався Карл­сен. Магнус уже сім років чемпіон світу, але ще ніколи не завершував турнір так далеко від переможця.

Рейтинг ФІДЕ станом на 1 лютого про­довжує очолювати Карлсен, але Каруана вже наблизився до нього. Серед ста най­кращих шахістів світу семеро українців, з них четверо представляють Львів: Юрій Криворучко (2699), Олександр Арещен­ко (2687), Василь Іванчук (2678) і Андрій Волокітін (2650).

У жіночому рейтингу ФІДЕ попере­ду Хоу Іфань (Китай), чемпіонка світу Цзюй Веньцзюнь (Китай) четверта. Шос­те й восьме місця посідають сестри-львів'янки Музичук, Марія і Анна, а на 49-му місці ще одна львів’янка — Наталія Букса.

Схожі новини