Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Швед забезпечив «Мехелену» новорічний настрій

Після розкішного гола у чемпіонаті Бельгії телефон українського форварда розривають футбольні агенти

У заголовках футбольних новин знову зарясніло призабуте уболівальниками прізвище форварда Мар’яна Шведа. 23-річний гравець збірної України подарував перемогу своєму нинішньому клубу — бельгійському «Мехелену», створивши і собі, і клубу гарний передноворічний настрій.

У домашньому поєдинку із «Му­скроном» наставник «Мехелена» випустив Мар’яна на поле на 61-й хвилині (пізніше на сайті клубу огляда­чі назвали цю заміну «золотою»). Веду­чи у матчі 1:0, господарі дозволили гос­тям зрівняти рахунок. Усе змінив влучний удар українця за сім хвилин до фіналь­ного свистка. Після передачі повітрям з лівого флангу Швед перед штрафним майданчиком майстерно зупинив м’яч, немовби приклеївши його до себе, об­манним рухом «хитнув» захисника, обій­шов його і сильно пробив під поперечку. Перемога підняла «Мехелен» у турнірній таблиці. Капітан «червоно-жовтих» Роб Схофс заявив журналістам: «Якщо Швед продовжить у тому ж дусі, буде дуже цін­ним гравцем для нас». Спортивні експер­ти теж високо оцінили дії Мар’яна на полі і назвали гол українця «фантастичним», «розкішним».

Джерела «ВЗ» у спортивних колах пові­домили нам, що після переможного мат­чу телефон українського форварда поча­ли обривати футбольні агенти, які шукають «джокерів» для провідних клубів Європи. І пропонували Мар’яну співпрацю…

Злет Мар’яна Шведа розпочав­ся у березні 2015 року. Будучи учнем 11-класу, дебютував в основному скла­ді «Карпат», забив за «зелено-білих» ба­гато важливих і видовищних голів. А вже у серпні того року підписав контракт з іспанською «Севільєю», став одноклуб­ником Євгена Коноплянки. У юнацько­му складі цієї команди дебютував у Лізі чемпіонів, забив гол «Ювентусу». Тре­нувався з основою, але вийти на поле разом із зірками не вдалося — завадила важка травма. Ігрову практику віднов­лював у «Карпатах», куди повернувся згодом. Там і вийшов на свій колиш­ній рівень. Інтерес до Мар’яна виявили у шотландському «Селтіку», підписали контракт з ним. Швед-молодший де­бютував у національній збірній України. Наставник нашої команди Андрій Шев­ченко якось заявив: якщо зі Шведом правильно працювати, вміло розкрити його, то отримаємо діамант…

Але з часом Мар’ян втратив ігрову практику — у «Селтіку» був перебір грав­ців на позиції вінгера. Тож Мар’ян вирі­шив змінити чемпіонат — пішов в орен­ду до бельгійського «Мехелена». Саме ця країна стала щасливою для багатьох українців, які з різних причин не могли себе проявити в інших клубах (Яремчук, Малиновський, Безус, Пластун). Мар’ян рідко виходив на поле — у тому числі че­рез те, що разом із командою переніс ко­ронавірус. Після одужання завзято почав тренуватися. І це дало результат. Фани «Мехелена», як раніше і вболівальники «Селтіка», вимагають від тренерів час­тіше випускати на поле талановитого українця.

Схожі новини