Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Це щось неймовірне. Золота медаль — моя!»

Фехтувальниця Катерина Чорній принесла Україні перше «золото» Юнацьких Олімпійських ігор

Із 6 по 18 жовтня аргентинський Буенос-Айрес буде ареною найперспективнішої спортивної молоді світу. Саме тут юні атлети (від 15 до 18 років) розігрують нагороди ІІІ Юнацьких Олімпійських ігор. На кону — 241 комплект нагород у 32 видах спорту. На ці медалі претендують 3998 спортсменів — по 1999 хлопців та дівчат. Ця юнацька Олімпіада стала першим масштабним стартом у спортивній історії світу, який одним із ключових моментів визначив гендерну рівність.

Уже через кілька років імена, які від­криє світові Буенос-Айрес, звучати­муть на дорослих спортивних аре­нах. Чотири роки тому китайський Нанкін познайомив глядачів із українкою Юлею Левченко, без якої нині важко уявити будь-які престижні змагання зі стрибків у висоту. І цей приклад не поодинокий. Тому організатори Олімпіади у Буенос-Айресі обрали відповідне гасло: «Відчуй майбутнє». А воно, якщо дивитися на об­личчя тих майже чотирьох тисяч хлопчи­ків і дівчат, світле та обнадійливе.

Україну в Аргентині презентують 55 атлетів, які змагаються у 22 видах спорту. Нести прапор нашої держави на церемонії відкриття Ігор доручили легкоатлету Михайлу Кохану, який не втомлюється оновлювати європейські та світові рекорди у метанні молота се­ред одноліток.

Уже у перший олімпійський день «бронзу» у скарбничку української ко­манди поклав дзюдоїст Олег Вередиба. Бронзовий призер кадетської першості Європи вважався одним із фаворитів юнацької Олімпіади у категорії до 55 кг. Та у півфінальній сутичці 17-річний дні­провський хлопчина поступився мон­гольському візаві — Темуужиду Ганбер­геду. А от у боротьбі, де на кону стояла «бронза», перевершив француза Рома­на Валадьє. Близькою до такого успіху була й Анастасія Балабан (до 44 кг). Але у малому фіналі їй не вдалося постави­ти «бронзову» крапку. Одеситка віддала першість чинній чемпіонці континенту серед одноліток, Ерзі Мумінович із Ко­сова.

А от українській фехтувальниці Кате­рині Чорній на Юнацькій Олімпіаді вдало­ся абсолютно все! «Золото» киянки в індивідуальному турнірі шпажисток стало не лише першою для України медаллю найвищого ґатунку в Буенос-Айресі, а й першою нагородою наших фехтуваль­ників в історії Юнацьких Олімпійських ігор. Потрапити до Аргентини 17-річній українці допоміг щасливий випадок. Ми­нулого року на кадетській першості сві­ту в італійській Вероні підопічна Дмитра Рейзліна поступилася в 1/8 фіналу, і так втратила можливість здобути олімпій­ський квиток. Та згодом смуток і розча­рування розвіяли приємні новини: одна з команд-учасниць фехтувального турніру відмовилася від своєї квоти, і олімпій­ська ліцензія дісталася першій запасній — українці Чорній.

Розпочавши турнір плей-оф з перемо­ги над Тамілою Муридовою із Казахстану (15:10), Катерина Чорній у чвертьфіналі лише один укол вирвала в угорки Кінги Декані (14:13). У наступному раунді укра­їнка впевнено здолала чешку Вероніку Білесову (15:11). А у вирішальному по­єдинку перемогла чинну чемпіонку світу серед кадеток, Се Кейльнь Сінь Янь з Гонконгу (11:9).

«Навіть не знаю, що сказати! Просто немає слів! Це щось неймовірне! Золота медаль — моя! Хотілось би переживати такі емоції на кожному старті, — не стри­мувала радості в інтерв’ю для НОК Укра­їни Катерина Чорній. — Коли виходила на фінальні поєдинки, то думала, що мені забракне сил. Але коли у залі побачила наших спортсменів і тренерів, які при­йшли таким потужним, численним скла­дом, то зрозуміла, що не можу програти! Я їм дуже вдячна. Без них не було б цієї перемоги».

Схожі новини