Передплата 2024 «Добрий господар»

Ольгу Харлан пропонують нагородити Орденом Свободи

Зі спортивної зірки легендарна фехтувальниця стала всенародною героїнею

У колекції Ольги Харлан є найвищі нагороди всіх турнірів.
У колекції Ольги Харлан є найвищі нагороди всіх турнірів.

Набирає обертів гучний резонанс довкола дискваліфікації української фехтувальниці Ольги Харлан через її відмову потиснути руку росіянці після перемоги над нею у стартовому поєдинку чемпіонату світу, який відбувається у Мілані. Громадськість, політики вважають це рішення «прогинанням» Міжнародної федерації фехтування перед країною-окупантом. Водночас вчинок нашої легендарної спортсменки оцінюють як патріотичний.

«Її досягнення у консолідації українського суспільства очевидні»

«Було би доречним вручити нашій видатній спортсменці Ользі Харлан оригінальну, спеціально виготовлену шаблю, де зробити гравіювання відповідного змісту, — таку пропозицію зробив у соцмережах посол України у США (2015−2019 р.р.) Валерій Чалий. — Є ще більш потужне рішення: нагородити Ольгу Харлан Орденом Свободи. Так — це дуже висока нагорода і, в принципі, орден Ярослава Мудрого IV ступеня був би також адекватним рішенням. Але… Зараз і час особливий. І вчинок, який підкреслює її заслуги перед народом яскравий.
Чому Сергій Бубка міг бути нагороджений у 2021 році, а Ольга Харлан ні?
Її досягнення „в утвердженні суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства…“ очевидні. Я впевнений — це було б правильним рішенням!»

Реагуючи на пропозицію Валерія Чалого відомий письменник Андрій Кокотюха зазначив: «Дайте мені на день такі повноваження — і я все зроблю. Єрмаку ж куратори не дозволяють…».

Принагідно нагадаємо, за свої спортивні подвиги, активну громадянську позицію Ольгу Харлан нагороджено орденом «За заслуги» всіх трьох ступенів, вона також є повним кавалером орденів Княгині Ольги трьох ступенів. У послужному списку Харлан є орден Ярослава Мудрого V ступеня. Була і премія Кабінету Міністрів «за особливі досягнення молоді у спорті», а також — вагома недержавна відзнака. У 2020 році компанія Mattel (США) виготовила для Ольги Харлан персональну копію ляльки Барбі, яка виглядає так само, як наша спортсменка у фехтувальному строї.

Цю ляльку Барбі для знаменитої українки виготовила американська компанія Mattel.
Цю ляльку Барбі для знаменитої українки виготовила американська компанія Mattel.

Ця лялька-фехтувальниця увійшла в серію Role Models. Ольга Харлан стала першою українкою, яка отримала персональну ляльку Барбі від компанії Mattel.

Солідарний з відомим дипломатом колишній форвард збірної України Роман Зозуля.
«Ольга Харлан проявила свою громадянську і патріотичну позицію, продемонструвавши свідомість і адекватність в усіх сенсах, і за це була дискваліфікована з ЧС з фехтування, — каже футболіст. — Просто Ольга знає, що русня без розпізнавальних знаків — це все одно русня. Це ворог, який щодня намагається знищити твоє рідне місто і твою країну, і тому цей ворог не заслуговує на те, щоб тиснути йому руку. Ворога потрібно перемагати, і вона це зробила.
На жаль, Міжнародна федерація з фехтування в черговий раз довела, що російські гроші важливіші за принципи. Питань немає - просто сором і ганьба!
Водночас у мене є питання до нашого міністра спорту: чи зробили ви все можливе і неможливе за ці кілька годин після поєдинку, щоб не допустити дискваліфікації нашої чемпіонки?

Ольга Харлан мала гідність і мужність вказати на місце своїй суперниці, знаючи про можливі наслідки. А у вас як з цим, пане міністре?"

А от заступник голови ЦВК у 2004−2018 р.р., відомий юрист, фахівець конституційного права Андрій Магера, дав практичні поради нашим спортивним чиновникам: «Перед тим, як ухвалювати якісь різкі кроки, наприклад, про вихід України з Міжнародної федерації фехтування, на мою думку, є сенс звернутися у Міжнародний спортивний арбітраж». При цьому завжди виважений пан Андрій не стримав свої емоції. «А Міжнародна федерація фехтування це, безперечно, покидьки», — підсумував він.

«Я діяла своїм серцем…»

Як несправедливе оцінили жорстке покарання Ольги Харлан у Міжнародному олімпійському комітеті. МОК заявив про солідарність з українськими спортсменами та закликав міжнародні федерації проявляти чутливість, коли змагаються українські та російські спортсмени, які виступають у нейтральному статусі. Про це йдеться у заяві МОК, яку цитує преса: «Ми закликаємо міжнародні федерації розглядати ситуації, пов’язані з українськими та окремими нейтральними спортсменами, з необхідним ступенем чутливості. Ми продовжуємо бути повністю солідарними з українськими спортсменами».

Голова української Федерації фехтування Михайло Ілляшев повідомив, що готує апеляцію на двомісячну дискваліфікацію Ольги Харлан, наголосивши, що вона сталася внаслідок «підкилимних ігор». За словами Ілляшева, напередодні скандального поєдинку українська делегація попереджала організаторів турніру, що наша спортсменка не тиснутиме руку росіянці. До цього начебто поставилися з розумінням, але згодом вчинили по-своєму.

Тим часом Ольга Харлан у соцмережах прокоментувала свій вчинок і його мотиви:
«Сьогодні був дуже важкий і дуже важливий день. Те, що сьогодні відбулося, надає дуже багато запитань, але водночас і дуже багато відповідей. Ми зрозуміли, що та країна, яка тероризує нашу державу, наших людей, наші сімʼї, також тероризує і спорт. Тому, що відбулося сьогодні - те, як і повинно було відбутися. Я не хотіла тиснути руку цій спортсменці, і я діяла своїм серцем.
Тому коли почула про те, що мене хочуть зняти зі змагань, дискваліфікувати, дати мені чорну картку — звісно, це мене вбило. Вбило настільки, що я кричала від болю. Але потім я почала оживати, тому що (були) ви, ваші меседжі, ваші сторіс, ваша підтримка, підтримка кожного, а особливо підтримка від наших бійців, які нас захищають.

Коли чую це, що я їх мотивую чи цей вчинок мотивував їх — це неможливо передати. Дякую кожному з вас! Дякую кожному бійцю, який нас захищає! Знаєте, ніколи нікого не можемо примусити до миру, особливо — українців. Ніяким рукостисканням! Ніколи! Тому так буде завжди.

Я розумію, як і всі в цьому світі, в адекватному світі, що правила повинні змінитися — тому що змінюється світ. Але те, що відчуваю від вас всіх — це не передати словами. Дякую кожному! Відчуваю все. Ви в моєму серці. І Слава Україні".

Схожі новини