Передплата 2024 «Добра кухня»

Рахується тільки золото. Інші медалі – не важливі

  • 27.02.2018, 09:43
  • 1 633

Як Китай готується до Олімпійських Ігор 2022 року

Перед літніми Олімпійськими Ігорами у Пекіні 2008 року господарі поставили перед собою мету випередити американців і виграти медальну кваліфікацію. Із завданням упоралися. Перед зимовими Іграми в столиці 2022 року мають ще більші амбіції. Про них пише Міхал Щадковський у Gazeta Wyborcza.

Дивний то буде рік. Футболістів на Мундіаль запрошує Катар, футбольна традиція якого обмежується участю в чемпіонатах континенту. Найкращих зимових спортсменів чекають китайці, які у змаганнях на снігу та кризі дебютували лише 1980-го в Лейк-Плесіді, перші медалі здобули через 12 років в Альбертвіллі, а з Пхончана вивезли лише одне золото (на загал взяли дев’ять медалей). Південна Корея, у якій щойно завершилися Олімпійські ігри, вісім років тому у Ванкувері втішалася п’ятим місцем за здобутими нагородами.

А це – лижний стадіон у Чжонґ Лі, де 2022 року будуть змагатися олімпійці. Фото: AP
А це – лижний стадіон у Чжонґ Лі, де 2022 року будуть змагатися олімпійці. Фото: AP

Господарі наступних Ігор планують, однак, перевернути ієрархію нагород догори дриґом. Отримали таку настанову від Сі Цзіньпіна, генерального секретаря ЦК КПК, яку передав очільникам збірної національний тренер Лі Бо: «Сі Цзіньпін не допустить ситуації, коли Китай організує велику імпрезу, а «зірками» на ній будуть чужинці. У 2022 році будемо відігравати голосні ролі». Про це написала агенція Reuters.

Китайців не лякає велич і грандіозність плану. До 2022 року у країні збудують 850 лижних трамплінів і 650 льодових арен. Перед тим, як у Пекіні запалає олімпійський факел, зимовими видами спорту мають бути охоплені 300 мільйонів китайців. Звісно, не кожен займатиметься професійно, однак мова про те, щоб зацікавити місцевих лижними змаганнями, хокеєм, ковзанярським спортом. Щоб не було проблем з продажем квитків на змагання.

Це усе проголошено у 2015-му, - одразу ж після отримання права на проведення Ігор. План розвитку зимових видів спорту до 2022 року передбачає бюджет у 237 мільярдів доларів. Щоб було зрозуміло: не тільки на олімпійську інфраструктуру, більшість коштів піде на об’єкти, які не прийматимуть змагань найвищого рангу. Самі Ігри коштуватимуть всього три мільярди євро, уп’ятеро менше, ніж, скажімо, у Сочі 2014-го.

«Водяний куб», у якому 2008 року змагалися плавці та стрибуни у воду, у 2022 році прийматиме керлінгістів, гірськолижники базуватимуться за 90 кілометрів від Пекіна Янцзині, а стрибуни з трампліна у розташованому за 220 кілометрів від столиці Чжанцзякоу (всі цйі місця поєднаються найближчим часом надшвидкісною залізницею, подорож з Пекіна до Чжанцзякоу триватиме усього 50 хвилин). Немає жодних натяків на екстравагантність, бо найважливішою метою організаторів є зменшення вартості самої події. До речі, якщо б китайці захотіли, вони організували б ігри XXII століття: - у світі є 50 критих схилів, з них 21 - у Китаї. Найбільший - у Харбіні на північному сході країни.

Рецептів успіху в медальній класифікації китайці не мусять вигадувати, можуть скористатися тими, які принесли їм 100 медалей і перше місце у 2008-му. Так, до речі, й роблять: у школах та університетах запроваджують обов’язкові заняття із зимових видів спорту, причому залучаючи туди іноземців. Секретами лижних перегонів діляться норвежці, ковзанярів навчають голландці, бобслеїстів – австрійці. Назагал китайськими кадрами керує 20 іноземців, ніхто навіть не рахує «імпортних» спеціалістів з фізичної підготовки, сервісменів та інших фахівців. Трохи інакше є зі стрибунами, які цілу зиму перебували у Норвегії, під наглядом тамтешніх фахівців.

Тут постає проблема, якою, готуючись до Ігор у Кореї, китайці не надто переймалися. «Коли був тренером китайських скелетоністів, гадав так: там мешкає 1,3 мільярда осіб. Дайте мені 30 тисяч, я виберу 50, а з них вишколю 10 видатних гравців, - розповідає агенції АР канадець Джефф Пейн. - На перші тести прийшло, однак, тільки 130 осіб, частина з них ніколи не бачила снігу. Інші покинули ту справу, коли дізналися, у чому полягає скелетон». Схожі проблеми були і в тренера бослеїстів Мануеля Махата. Ефект був такий, що обидві китайські бобслейні двійки у Пхончхані завершили у третьому десятку, скелетоніст Ґенґ Венґ-Янґ був тринадцятим.

Кепсько, беручи до уваги теперішні вимоги до залучених коучів. «Всі закордонні тренери почули, що у 2022 році будуть зважати тільки на здоуте золотого. Інші медалі не братимуть до уваги», - каже Пейн.

Однак така стратегія виправдала себе ще у 2008 році – тоді китайці (100) у підсумку здобули менше медалей, ніж американці (112), але у золоті переконливо виграли (48:36). Літні Ігри через декаду дозволяють також уявити, в якій спосіб китайці будуть досягати домінації у медальній класифікації – понад половину медалей господарі здобули у гімнастиці, ст. рибках у воду, стрілецькому спорті, бадмінтоні і настільному тенісі. Тобто у дисциплінах, де конкуренція є меншою, ніж, скажімо, в легкій атлетиці (на стадіоні Китай здобув тільки чотири медалі).

За чотири роки господарі, мабуть, теж не будуть сподіватися на гірські лижі чи біатлон, зосередяться на молодших дисциплінах – сноуборді, шорттреку, довільних лижах. І можуть здобути успіх. Утім, для подіуму медальної кваліфікації у Пхончані їм вистачило 11 золотих нагород.

Схожі новини