Передплата 2024 «Добрий господар»

100 мільйонів «баксів» за Мундіаль для Катару

Хабар заплатив відомству Блаттера катарський телеканал beIN Sports.

Про це йдеться у книзі австралійської публіцистки Боніти Мерсіадес. Відверте інтерв’ю дав їй екс-президент ФІФА, швейцарець Йозеф Блаттер.

Як розповів Блаттер, про готовність катарців щедро заплатити за перемогу в конкурсі заявок на проведення футбольного Мундіалю-2022 він дізнався від тодішнього президента УЄФА Мішеля Платіні. Француз, зрозуміло, «просував» заявку Катару не просто так... Блаттер швидко «склеїв» відповідну угоду, і катарський телеканал beIN Sports перерахував ФІФА сто мільйонів доларів. Хай там як оформили ці кошти (плата за право вести телетрансляції чи спонсорський внесок), фактично це був хабар.

Не чекаючи на голосування контрольованих ним делегатів Конгресу ФІФА, Йозеф Блаттер зателефонував тодішньому президенту США Бараку Обамі. Мовляв, не дотягує американська заявочка, програє катарській... Унаслідок тієї оборудки зараз увесь футбольний світ думає, що ж із тим Мундіалем у Катарі робити. Фінальний турнір чемпіонату світу зазвичай проводять улітку, але в Катарі це неможливо: у Перській затоці влітку жахлива спека. ФІФА хоче провести катарський Мундіаль восени (або взимку), але тоді доведеться поламати графік європейських національних чемпіонатів і міжнародних клубних турнірів, Ліги чемпіонів і Ліги Європи...

Без сумніву, Мундіаль-2018 Блаттер «залагодив» для Росії також не безкоштовно. Грошей тоді в «Газпрому» було повно, і частина з них осіла у кишенях корупціонерів ФІФА. Прийде час, розкриється і ця афера... А наразі російському Мундіалеві загрожує інший скандал – допінговий. Днями президент футбольної федерації Норвегії Тер’є Свендсен заявив: ФІФА повинна прискорити своє розслідування щодо застосування допінгу в російському футболі. І якщо факти такого застосування буде доведено, переконаний Свендсен, ФІФА мусить призупинити участь РФ у змаганнях під своєю егідою. (У такому випадку Мундіаль-2018, навіть якби його залишили Росії, відбувся би без російської збірної).

«Нам потрібні факти: скільки російських гравців було залучено до державної допінгової програми, і наскільки вони були залучені? – наголосив Свендсен. – Якщо футбол у Росії бере участь у фінансованій урядом допінговій програмі, ФІФА повинна довести справу до кінця».

Схожі новини