Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Олімпіада у стилі техно

Через місяць у корейському Пхьончхані стартує Біла Олімпіада.

Із 9 по 25 лютого столицею спортивного світу стане південнокорейський Пхьончхан. Це місто, яке відоме гірськолижним курортом і майданчиками для гри у гольф, прийматиме ХХІІІ зимові Олімпійські ігри. Право запросити до себе спортивну еліту світу Пхьончхан виборов з третьої спроби. 2014-го третє за площею місто Південної Кореї, що розташоване у горах Тхебексан, лише чотирма голосами поступилося Сочі, а ще чотири роки перед тим його на три голоси випередив Ванкувер.

На власні очі побачити… майбутнє

2011 року, коли на сесії Міжнародного олімпійського комітету (МОК) вирішувалася доля Білої Олімпіади-2018, на право приймати Ігри претендували три міста-кандидати: французький Ансі, німецький Мюнхен та Пхьончхан. Більшість членів МОК віддали свої голоси за Ігри у корейському стилі вже у першому колі (Південна Корея стала другою в історії країною Азії, після Японії, якій довірили проводити зимові Олімпійські ігри). І так надали корейцям можливість продемонструвати усьому світу свої найдивовижніші винаходи, а гостям Олімпіади на власні очі побачити майбутнє – з роботами-гуманоїдами, яких можна попросити про допомогу, та безпілотними автівками, що прокладають маршрут із безпомилковою точністю. Найбільшу за розмірами будівлю Південної Кореї (37 864 кв. м), льодовий трек «Олімпійський овал» у Канніні, де розігруватимуть нагороди ковзанярі, збудували лише за рік. Зазвичай таке будівництво вимагає близько 30 місяців. А льодовий стадіон для фігурного катання і шорт-треку «Кьонпхо» ще до початку Олімпіади прославився максимально можливо рівною льодовою поверхнею. Цього ефекту досягли завдяки автоматичній системі наморожування льоду та системі контролю, що за будь-яких умов підтримує сталу температуру та вологість повітря.

Мабуть, уперше за багато років зведення олімпійських об’єктів не було головним болем МОК: завдяки корейській відповідальності усі 13 спортивних споруд збудували вчасно і якісно. Зате до організаторів надійшли скарги… майбутніх уболівальників. Власники приватних готелів вирішили під час Ігор не просто добре заробити, а заробити на кілька років наперед, здійнявши ціни на житло до захмарних висот. Середня ціна скромного номера готелю чи кімнати – 460 американських доларів за ніч, значно вище за ціни, вказані в офіційній системі бронювання. Окрім того, деякі готелі не приймали бронювання від іноземних туристів, які подорожують індивідуально. Влада провінції зробила суворе попередження бізнесменам. Та на всяк випадок, якщо благання і переконання залишаться без уваги, у провінції вирішили побудувати ще одинадцять нових красенів-готелів.

Ці готелі, які будують неподалік спортивних арен, на час Олімпіади стануть прихистком також для тренерів та офіційних представників команд. Ще півроку тому національні олімпійські комітети багатьох країн непокоїлися, що тренерам доведеться мешкати у прибережному кластері, а це доволі далеко від головного олімпійського селища.

А от олімпійське селище уже більше року чекає на своїх мешканців. Селище побудоване у стилі хай-тек, але не позбавлене певної елегантності. Дев’ять будівель висотністю від 22 до 25 поверхів розмістять у собі 2717 осіб. Окрім кімнат, доволі аскетичних та водночас зручних, селище може похвалитися вітальною зоною, а також харчовим і транспортирним блоками. Особлива гордість організаторів – можливість дістатися автотранспортом із селища до стадіонів лише за десять хвилин.

Потеревенити з… роботом

У заявці на проведення Олімпіади козирною картою Пхьончхана була швидкісна залізниця. Поїзди, що курсуватимуть швидкісними коліями між Сеулом та Канніном (де розташовані льодові арени), мають по вісім вагонів (410 місць у кожному) і здатні «телепортувати» своїх пасажирів на місце призначення менш ніж за дві години. Порівняно з транспортним сполученням у Ванкувері-2010 це виглядає направду революційним.

Та для туристів, особливо європейських, символом краї­ни стане не диво-поїзд, а роботи. На олімпійських аренах «працюватимуть» 85 роботів-інформаторів, які надаватимуть інформацію про розклад змагань, транспортне сполучення та розповідатимуть про усі принади туристичних об’єктів, які обов’язково слід відвідати. Також роботи допомагатимуть гостям Олімпіади в аеропортах. Роботи-художники розмальовуватимуть стіни арен. Роботи-помічники і прибиральники приноситимуть невеличкі предмети і допомагатимуть підтримувати чистоту. А робот Хубо у грудні минулого року під час естафети Олімпійського вогню навіть ніс смолоскип. Загалом учасниками цієї Білої Олімпіади стануть роботи одинадцяти типів. Гуманоїди, які вміють розмовляти, спілкуватимуться чотирма мовами: корейською, англійською, японською та китайською.

А ще корейська Олімпіада буде дружньою до довкілля. Не в останню чергу завдяки самокерованим автомобілям (G80 від Genesis), а також автівкам, які оснащені двигунами, що працюють на водні. Ці машини курсуватимуть між столицею Кореї, Сеулом, та столицею Олімпіади, Пхьончханом (відстань між цими містами становить 180 км). Протягом Ігор водневі автомобілі виконуватимуть функцію шатлів і сполучатимуть головну арену Ігор, Олімпійський стадіон, з іншими спортивними спорудами. «Безпілотників» на трасі буде лише два. Похибка у картах, що використовуються у цих автомобілях, не перевищує десяти сантиметрів. Це є найбільшою точністю у світі.

Ще одна страва по-корейськи для техно-гурманів – перша у світі надшвидка технологія зв’язку 5G. Випробувальну мережу 5G до відповідних терміналів на Олімпійському стадіоні та інших спортивних об’єктах Ігор уже підключили. Ще ніколи до того, переконують організатори Олімпіади, інформація та комунікація не були такими швидкими. А доступ до олімпійських новин – таким зручним. З цією метою у Кореї розробили офіційний мобільний додаток, за допомогою якого уболівальники у кожному куточку світу вже тепер мають можливість слідкувати за естафетою Олімпійського вогню. А з 29 січня у додатку можна буде віднайти всю можливу інформацію про корейську Олімпіаду, яку вже тепер називають найбільш технологічно досконалою в історії: стартові протоколи і результати у режимі реального часу, довідку про чемпіонів, призерів Ігор-2018 та атлетів, які записали свої імена до олімпійської історії на попередніх Білих Олім­піадах.

Спокій порушують сусіди

Ця Біла Олімпіада стане рекордсменом серед усіх зимових Олімпійських ігор за кількістю учасників. Пхьончхан очікує у себе спортсменів з 94 країн світу. Для порівняння, у Сочі-2014 медалі розігрували представники 88 держав, а у Ванкувері-2010 на головному стадіоні майоріли 82 стяги країн-учасниць. Остаточна кількість держав-олімпійців стане відомою в останні дні січня, коли завершиться процес подання заявок національними олімпійськими комітетами.

Серед учасників Ігор буде й найбільший порушник спокою у світі – КНДР. Керманич Північної Кореї Кім Чен Ин у своєму новорічному зверненні заявив: «Щиро сподіваємося, що Олімпійські ігри-2018 пройдуть успішно. Настав час Півночі і Півдню сісти за стіл і розпочати перемовини щодо того, як налагодити стосунки і стати більш відкритими. Ми готові зробити необхідні кроки, серед усього – делегувати команду на Ігри».

Та разом з тим Кім Чен Ин вкотре кинув погрозу, що його країна здатна завдати ядерного удару у будь-яку частину США... Через це досі не відомо, чи прилетить на корейське олімпійське свято одна з країн-лідерок – США. Міністр спорту Франції, видатна фехтувальниця Лаура Флесель, зазначила, що її країна делегує спортсменів лише у тому випадку, якщо їм гарантуватимуть безпеку.

Президент Республіки Корея дав президенту МОК Томасу Баху усі гарантії, переконавши того, що напружені стосунки між країнами-сусідками не загрожують безпеці Ігор і всіх учасників. Однак насправді усі розуміють, що гарантувати щось, коли сусід-самодур сидить на ядерних ракетах, неможливо в принципі. Залишається лишень залишатися оптимістами...

Схожі новини