Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Скарби Єгипту дісталися українцеві

П’ятиборець Павло Тимощенко – переможець етапу Кубка світу у Каїрі.

Лідер “синьо-жовтої” збірної з сучасного п’ятиборства Павло Тимощенко (на фото) продовжує збирати нагороди Кубка світу. До лютневого “срібла”, здобутого у Лос-Анджелесі, чемпіон світу та срібний призер Олімпіади в Ріо-де-Жанейро додав “золото” єгипетських фараонів.

Чимало зіркових пентатлетів проігнорували кубковий етап у Каїрі, зосередившись на підготовці до травневого турніру в угорському Кечкеметі, який також має статус Кубка світу. Та можливі конкуренти мало хвилювали Тимощенка: жодному з них він не дав найменшого шансу наблизитися до себе. Після доволі посередніх секунд у басейні (285 очок — це 30-й результат) підопічний Юрія Тимощенка надолужив згаяне на фехтувальній доріжці. Назбиравши 26 перемог і лише вісім разів дозволивши перемогти суперникам (256 очок), 30-річний киянин зробив гучну заявку на перемогу і в подальшому від своїх амбіцій не відмовився.

Близьким до віртуального п’єдесталу пошани після другого виду був і Андрій Федечко. У басейні на фініші 200-метрівки 26-річний львів’янин зупинив секундомір на 2.09,12 (292 очки і 19 позиція), а у фехтувальних дуелях здобув 21 перемогу (229 очок і третє місце). Непереможним був підопічний Володимира Софієнка у фехтувальному бонус-раунді: у найкращій своїй манері перемігши господаря доріжки Еслама Хамада та росіянина Олександра Ліфанова, у завершальному двобої Федечко обеззброїв навіть Тимощенка. Проміжна п’ята позиція перед конкуром вселяла надію у доволі-таки вправного вершника, влучного стрільця та витривалого бігуна.Та ще до старту комбайну ця надія луснула, наче мильна бульбашка: кінь Сандевед, який на жеребкуванні дістався Федечку, відмовився брати перешкоду. Чотири рази Андрій штовхав впертюха на бар’єр, і чотири рази судді фіксували “закидку”. І врешті-решт записали до протоколу “баранку”. На цьому перегони за нагородою для львів’янина завершилися (у підсумку він зупинився на 27-й позиції).

Більше поталанило з конем Павлу Тимощенку. Фортуна того дня була прихильною до нього, і серед відверто не підготовлених до подібних змагань коней киянин витягнув доволі пристойний варіант. У підсумку Павло завершив подолання перешкод лише з сімома очками штрафу. І перед заключним видом, комбайном, збільшив свою перевагу над найближчим переслідувачем до 20 секунд. Навіть помилки українця на вогневих рубежах не змінили погоди: найближчі конкуренти того дня також не вирізнялися особливою влучністю. А француз Валантен Прад, який вибіг з одинадцятої позиції і в підсумку показав найкращий час, наздогнав усіх, окрім Тимощенка (1420 очок). Відіграти розрив у 46 секунд виявилося не під силу навіть йому. Прад цілком і повністю задовольнився “сріблом” (1408). Третім фінішну лінію перетнув німець Фабіан Лібіг (1407).

У жіночому турнірі 23-річна киянка Валерія Пермикіна, яка довгий час тренувалася у львівських наставників Наталії Роговенко та Адама Прибила, завершила єгипетський етап на десятому місці. Її подруга по команді Зінаїда Батрак, для якої змагання у Каїрі стали другим стартом розіграшу Кубка світу у кар’єрі, замк­нула третю десятку учасниць.

Схожі новини