Передплата 2024 ВЗ

Сімейний «підряд» на шаховій Олімпіаді 

1 вересня у Баку (Азербайджан) стартує 42-га Всесвітня шахова олімпіада, в якій візьмуть участь майже три сотні жіночих і чоловічих збірних.

Приїхали понад півтори тисячі шахістів, серед них кількасот гросмейстерів. До найсильніших команд традиційно належать Китай, США, Україна, Росія, Азербайджан, Франція, серед жінок іще Грузія та Індія. Два роки тому в норвезькому Тромсьо призерами були чоловічі команди Китаю, Угорщини та Індії (Україна була шостою) і жіночі команди Росії, Китаю та України.

У нашій чоловічій збірній не буде її багаторічного лідера Василя Іванчука, для якого це була би 15-та Олімпіада. Але замість одного львів’янина будуть двоє інших - Юрій Криворучко та Андрій Волокітін. У нашій збірній також двоє харків’ян, Павло Ельянов та Антон Коробов, і киянин Руслан Пономарьов.

Жіноча ж збірна України складу не змінює вже кілька років: сестри Анна і Марія Музичук, Анна Ушеніна, Наталія Жукова та Інна Гапоненко.

Дует львівських сестер ? не єдиний сімейний “підряд”. За Естонію гратимуть три сестри Нарва — Май, Тріан і Регіна, за Чорногорію — сестри Тіяна та Лідія Благоєвіч, за Норвегію — сестри Едіт і Моніка Махнік, за Албанію — сестри Еглантіна і Альда Шабанай, за Угорщину — сестри Аніта і Тиція Гара. Угорщина виховала знаменитих сестер Полгар, але тільки одного разу, 1988 року, Жужа, Софія та Юдіт виступили разом і легко виграли ту Олімпіаду. Наймолодша і найвідоміша з трьох сестер, Юдіт, яка багато років грала з чоловіками, нині приїхала в Баку в ролі капітана... чоловічої збірної Угорщини.

У збірних Словаччини грають сестра Єва Репкова і брат Кристофер Репка, у збірних Перу - брат Хорхе і сестра Дейзі Корі, у чоловічій збірній Білорусі- брати Сергій та Андрій Жигалки. Цікаво, в яких родинних стосунках перебувають туркмени Айдогди, Юсуп, Сапатмурат і Максат Атабаєви? Вони маловідомі у шаховому світі... Родиною виступають за Швецію славетна Пія Крамлінг із донькою Анною, а тренером жіночої команди мають свого чоловіка і батька - Хуана Беллона.

Катар не виставляє жіночої команди, тому екс-чемпіонка світу Чжу Чен виступає у чоловічій дружині разом із чоловіком, Мохаммедом Аль-Модіяхкі. Подружні пари є в різних країнах, але в різному статусі. Моніка Соцько є лідером жіночої команди Польщі, а її чоловік Бартош — тренером чоловічої команди Польщі. Олександра Костенюк грає за Росію, а її чоловік Павло Трегубов тренує Люксембург. Мама Кристина-Аделя Фойшор виступає за Румунію, а її донька Сабіна-Франческа захищає кольори США. Чешка Тереза Олішарова, що вийшла заміж за ізраїльського шахіста Максима Родштейта, продовжує грати за Чехію, а її чоловік виступає за Ізраїль.

Представників Львова в Баку буде більше, ніж шахістів у складах наших команд. Тріо львівських гросмейстерів не перший рік продовжує виступати під іншими прапорами: Ірина Чолушкіна за Сербію, Олександр Белявський за Словенію, Олександр Іпатов за Туреччину. Тренерами збірних поїхали в Баку п’ятеро львів’ян: Олександр Сулипа очолює чоловічу команду України, Адріан Михальчишин — жіночу Туреччини, Михайло Олексієнко — жіночу Голландії, Юрій Круппа — чоловічу Йорданії, Володимир Грабінський — збірну Барбадосу.

А тим часом...

На гросмейстерському турнірі в американському Грінсборо (Північна Кароліна) вдало виступив вихованець львівських шахів Ярослав Жеребух. Він і посів друге місце, відставши від росіянина Стукопіна лише на півочка. Єдиної поразки Жеребух зазнав від знаного колись претендента на шахову корону, американця Гати Камського.

Схожі новини