Передплата 2024 ВЗ

Зірковий теніс

У Манілі вперше стартувала Міжнародна тенісна Прем’єр-ліга

Минулої п’ятниці у столиці Філіппін Манілі стартувала серія престижних комерційних змагань Міжнародна тенісна Прем’єр-ліга (IPTL). Ліга чемпіонів, як ще називають цей турнір, триватиме до

13 грудня. Матчі ж відбуваються одразу у чотирьох країнах Азії (Філіппіни, Сінгапур, Індія та ОАЕ) за участю чотирьох команд, які представляють справжній тенісний бомонд. Адже, окрім діючих зірок тенісу, у турнірі задіяні і легенди. В першому розіграші Прем’єр-ліги беруть участь 29 тенісистів. 21 із них — це переможці турнірів серії «Великого шолома» і 14 — ті, хто хоч ненадовго побував на першій сходинці рейтингу.

Цього разу між собою змагаються не окремо тенісисти, а тенісні команди. Так, команду «Блукачів з Маніли» (Manila Mavericks) склали: Енді Маррей, Жо-Вілфрід Цонга, Марія Шарапова, Даніел Нестор, Кірстен Фліпкенс, Карлос Мойя та Трет Хьюї. Спочатку серед міст-господарів Прем’єр-ліги значився Бангкок, але через політичну нестабільність у Таїланді його замінила Маніла. Другу команду склали «Індійські Тузи» (Micromax Indian Aces) на чолі із Роджером Федерером у компанії із Гаелем Монфісом, Роханом Бопанна, Анною Іванович, Санею Мірза, Фабрісом Сантаро та Пітом Сампрасом.

Спочатку команду із Делі повинен був очолити Рафаель Надаль, але іспанець так і не зумів залікувати травму. Натоміть Федерер на зорі організації цього турніру не приховував свого скептицизму, а от ближче до його початку погодився замінити Надаля. До третьої команди «Королів ОАЕ» (UAE Royals) увійшли Марін Чіліч, Каролін Возняцкі, Горан Іванішевіч, Новак Джокович, Ежені Бушар, Ненад Зімоніч, Малік Джазірі. Квартет завершують «Сінгапурські руйнівники» (Singapore Slammers) на чолі із Сереною Вільямс, якій допомагатимуть Андре Агассі, Томаш Бердих, Лейтон Хьюїтт, Бруно Соарес, Нік Кірьос, Даніела Хантукова та Патрік Рафтер. Звичайно, підбір такої зіркової компанії не міг обійтися без сюрпризів. Так, Андре Агассі, який представляє команду Сінгапура, відмовлявся приїжджати на «домашню» гру через те, що у кінці листопада у США традиційно святкують День подяки. В результаті організатори пішли назустріч Агассі і перенесли етап у Сінгапурі на 2-4 грудня.

Турнір передбачає чотири тури змагань. Упродовж одного туру кожна команда зіграє зі своїми суперниками свої дуелі. Матч складається із п’яти сетів: чоловічі і жіночі «одиночні», чоловіча пара, мікст і двобій легенд, який відбувається в останньому п’ятому сеті. Організатори вирішили проявити креативність і щодо правил змагань. Відтак, кожен поєдинок передбачає лише один сет, без «більше-менше»: за рахунку «рівно» буде розігруватись вирішальне очко. Тай-брейк проводитимуть за рахунку 5:5, а не 6:6, як ми звикли. Перемагає та команда, в активі якої більше виграних геймів упродовж п’яти сетів. За перемогу в матчі команді нараховується чотири бали, за поразку з більш ніж 20-ма геймами в активі — 2 бали. За поразку з кількістю виграних геймів від 19-ти до 10-ти — 1 бал. В підсумку, команда, яка здобуде найбільше перемог, в тому числі в матчах, сетах і геймах, завоює головний приз — мільйон доларів США.

Першою приймала зірок Маніла. Номінальні господарі «Блукачі із Маніли» не змогли порадувати своїх вболівальників і поступилися «Королям ОАЕ» із рахунком 24:29. А от «Індійські тузи» з першої спроби впевнено розібралися із «Сінгапурськими руйнівниками» (26:16). Другого дня «Королі ОАЕ» знову святкували перемогу. Цього разу Новак Джоковіч і компанія взяли гору над командою Серени Вільямс (28:22). Свою другу перемогу на турнірі здобули також «Індійські тузи», які розібралися із «Блукачами із Маніли» (24:15). Енді Маррей не зумів нічого протиставити Гаелеві Монфісу, а Марія Шарапова — Анні Івановіч. Відтак лідерство поки ділять між собою команди із Делі та Дубаїв, у яких по 8 очок. А тенісисти, які представляють Сінгапур і Манілу, наразі вдовольняються 3-ма очками.

Далекосхідний регіон давно популярний серед спортсменів. Тому організатори тенісної Ліги чемпіонів ніби вирішили продовжити задоволення провідним тенісистам, звичайно, не без комерційного зацікавлення для останніх. Втім, розміри остаточних призових азіатські багатії залишили у таємниці. А про загальний призовий фонд можна судити із тієї суми, яку було озвучено під час формування команд. На так званому «драфті» спонсорам кожної із команд довелося викласти 24 мільйони доларів. Головним же ідеологом створення Міжнародної тенісної Прем’єр-ліги вважається в минулому відомий індійський тенісист Махеш Бхупаті. Свого часу йому вдалося завоювати 53 титули у парному розряді, 12 з яких — на турнірах «Великого шолома». У планах Бхупаті не обмежуватися показовими виступами, а «міняти обличчя і долю тенісу», роблячи його «більш привабливим для вболівальників та трансляторів».

Схожі новини