Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Чесність» ФІФА

Міжнародна федерація футболу не побачила суттєвих порушень у процесі виборів господарів чемпіонатів світу з футболу у 2018 і 2022 роках у Росії і Катарі відповідно

Минулого четверга ФІФА спробувала поставити крапку в історії з корупцією щодо виборів господарів двох майбутніх мундіалів, однак замість цього отримала новий шквал критики на свою адресу. В офіційному звіті Міжнародної федерації футболу під керівництвом німецького юриста Ганса-Йоахіма Еккерта зазначено, що незалежні експерти виявили численні порушення морального та юридичного характеру. Втім, жодне з них не було настільки суттєвим, що могло б потягнути за собою санкції.

Нагадаємо, після численної критики та регулярних звинувачень у корупції у ФІФА таки погодилися провести розслідування з питання правомірності виборів країн-господарок чемпіонатів світу 2018 і 2022 років. Упродовж року було опитано понад 75 свідків, зібрано аудіозаписи опитувань. Всього в рамках розслідування назбиралося близько 200 тисяч сторінок матеріалу. Втім, весь цей обсяг було «переполовинено» ще до офіційного оголошення результатів.

Спочатку у Виконавчому комітеті заявили, що не збираються нічого оприлюднювати.

Найімовірніше, вирішальною і тоді, і зараз, виявилася позиція Росії, яка була категорично проти публічності у цьому процесі. Все ж під тиском громадськості ФІФА провела внутрішнє антикорупційне розслідування, результатом якого спочатку стало пожиттєве відсторонення від футболу віце—президента цієї організації, тринідадця Джека Уорнера, та члена виконкому Моххамеда бен Хаммама з Катару. Утім, їхню відставку не стали пов’язувати з нечесними відборами країн—господарок мундіалів.

Тим часом, зі США і Європи почали дедалі гучніше лунати голоси про потребу відібрати в Росії ЧС—2018 — через її військову інтервенцію в Україну та анексію Криму. За максимальну публічність висловилися і три віце-президенти Міжнародної футбольної асоціації. Дійшло до того, що британський парламентарій Даміан Коллінз, занепокоєний відсутністю результатів розслідування, звернувся у Відділ боротьби з економічною злочинністю з вимогою зобов’язати ФІФА опублікувати результати розслідування щодо Росії та Катару.

«ФІФА, схоже, вважає, що вона — орган самоврядування, який діє поза юрисдикцією міжнародних та національних правоохоронних органів, — заявляє Коллінз. — Я не вважаю, що це так, тому якщо організація приховує інформацію, яка вказує, що злочини були скоєні, то розслідування має вестися разом з правоохоронними органами». Все це змусило ФІФА таки оприлюднити результати розслідування, щоправда, не в повному обсязі. Саме цей скорочений варіант і став предметом розгляду незалежних експертів.

І от минулого тижня у ФІФА гордо заявили: «Комітет з етики не знайшов ніяких порушень (на основі розслідування) відповідних правил і норм». Аби закріпити свій успіх перед громадськістю і, так би мовити, «перевести вогонь в інший бік» у ФІФА тут же звинуватили найзапеклішого опонента — Футбольну асоціацію Англії у неправомірній поведінці під час грудневих виборів

2010 року. Мовляв, англійці намагалися заручитися підтримкою скандально відомого тринідадця Джека Уорнера, тодішнього віце-президента ФІФА.

На Туманному Альбіоні вважають безпідставними такі звинувачення. Хай там як із Англією, а от у Росії таке рішення ФІФА не могло не обрадувати. Міністр спорту, туризму та молодіжної політики Російської Федерації Віталій Мутко вже навіть устиг заявити, що відтепер у цій історії поставлено крапку. Раніше той же Мутко не соромився відкрито виступити проти публікації звіту у справі про корупцію при виборах країн-господарок чемпіонатів світу 2018 і 2022 років: «Я не вважаю, що цей звіт потрібно публікувати і хоч якось робити його надбанням громадськості».

Тим часом у цій справі скандал тільки набирає обертів. Після опублікування звіту ФІФА член комітету з етики ФІФА Майкл Гарсія, який, власне, і очолював процес розслідування, виявився незадоволеним останньою заявою Комітету з етики ФІФА. Він заявив, що подасть апеляцію з приводу звіту асоціації щодо розслідування процесу виборів країн-господарок ЧС-2018 і ЧС-2022. Гарсію обурило те, що ФІФА прийняла рішення не публікувати повністю його звіт про розслідування, оприлюднивши лише короткий оглядовий звіт. За його словами, в короткому звіті, представленому ФІФА, міститься безліч неповних та помилкових тверджень з його звіту. Сам Гарсія неодноразово закликав ФІФА опублікувати повний текст його роботи.

Підтримати Майка Гарсію взялися у Федеральному бюро розслідувань США. Ця організація має намір продовжити власне з’ясування обставин надання Росії і Катару права проводити чемпіонати світу 2018 і 2022 років. У ФБР сподіваються домогтися доступу до інформації, якою володіє голова слідчої палати комітету з етики ФІФА Майкл Гарсія, який не погодився з результатами розслідування ФІФА.

Схожі новини