Передплата 2024 «Добрий господар»

Футбол на «пороховій бочці» Європи

Чому збірні Сербії та Албанії не розвели по різних відбірних групах? УЄФА його знає...

Футбол уже давно перестав бути просто грою. Минулого вівторка це підтвердили події, які трапилися під час матчу третього туру відбірного циклу до Євро-2016 між збірними Сербії та Албанії у Белграді на стадіоні «Партизан». Власне, сама гра закінчилась на 41-ій хвилині за рахунку 0:0, а потім на полі сталося те, про що ще довго говоритимуть. І більше, мабуть, політики, аніж спортсмени.

Під завісу першого тайму над стадіоном несподівано закружляв безпілотник, до якого був прикріплений прапор із зображенням мапи так званої Великої Албанії. На полотнищі також були зображення Ісмаїла Кемалі та Іси Болетіні, які колись першими підняли прапор незалежної Албанії. Захисник збірної Сербії Стефан Митрович намагався зірвати нависаючий банер, — це не сподобалося гравцям збірної Албанії. Відтак на полі зчинилася бійка, до якої почали масово долучатися роздратовані сербські вболівальники. Албанським футболістам довелося втікати в підтрибунне приміщення, а деяким з них дісталося від фанатів. У перерві поліції вдалося взяти ситуацію під контроль, але гра і після цього не поновилася. Серби пропонували продовжити матч без глядачів або дограти зустріч в середу, але перелякані албанці навідріз відмовилися виходити на поле.

В УЄФА порушили дисциплінарну справу проти футбольних асоціацій обох країн, яких звинувачують у порушенні семи пунктів регламенту. Сербам, можливо, доведеться відповісти за використання-кидання вболівальниками піротехніки, заворушення на трибунах, вторгнення вболівальників на поле, неналежну організацію матчу, використання лазерної указки. А от албанців можуть покарати за відмову гравців продовжувати матч, а також демонстрацію забороненого банера.

Президент УЄФА Мішель Платіні не без страху зізнався: «Цей випадок не тільки ганебний сам собою. Уявіть, що до дрону був би прив’язаний не прапор, а бомба. Це все дуже небезпечно. Особливо в країнах, де існує політична напруженість».

Звичайно, появу безпілотника із таким банером на стадіоні можна розцінити не інакше як провокацією. Втім, провокацію тут можна шукати багато в чому. Ще перед жеребкуванням багато спеціалістів пропонували відразу розвести дві збірні по різних групах, але в УЄФА чомусь відмовились від цієї ідеї. Європейські функціонери лише погодили з командами, що вболівальників кожної із країн не буде на трибунах під час виїзних матчів.

У практиці УЄФА є можливість розводити конфліктуючі країни. Чому цей досвід не було застосовано для Сербії і Албанії, залишається загадкою. Адже УЄФА, наприклад, вже давно розводить у турнірах збірні Азербайджану і Вірменії, через те, що ці країни з 1988 року ворогують між собою через Нагірний Карабах. Так само УЄФА не допускає проведення матчів під своєю егідою між командами Іспанії та Гібралтару. Останній взагалі прийняли до УЄФА лише з умовою, що він ніколи не зіграє із «Червоною фурією». Адже Іспанія вже давно домагається приєднання Гібралтару до свого складу, тоді як ця крихітна країна залишається під протекторатом Британії. І вже останнім випадком розведення ворогуючих сторін стало рішення про те, що українські та російські клуби у Лізі чемпіонів та Лізі Європи сезону-2014/15 не зіграють між собою.

Можливо, європейські футбольні функціонери керувалися успішним досвідом проведення матчів між Сербією та Хорватією, які воювали між собою з 1991 по 1994 рік. У минулому відборі на чемпіонат світу ці збірні боролися в одній групі. Щоправда, як і цього разу, тоді фанам обох країн було заборонено їздити в гості до сусідів... Потенційну загрозу подібних провокацій містять і можливі поєдинки між збірними Росії та Грузії. У серпні 2008 року остання зазнала агресії з боку північного сусіда. У двох відбіркових циклах УЄФА не зводив їх разом, але зараз заборона знята. Так само подібного роду інцидентів можна очікувати і на ймовірному матчі між збірними Греції та Македонії. Вже давно елліни вимагають заборонити своїм сусідам використовувати назву Македонія, адже у греків є історична область з таким же ім’ям... Через Трансильванію і Секейський край не ладять між собою і Румунія та Угорщина. Втім, матчі між цими країнами у минулому відборі, хоч і проходили напружено, але без інцидентів.

Досить вагомі причини розводити по різних групах і Вірменію з Туреччиною. У 1915 році турки знищили 1,5 мільйона вір­менів. До прикладу, на матчі відбору на ЧС-2010 прем’єри цих країн сиділи за куленепробивним склом...

Схожі новини