Передплата 2024 «Добрий господар»

Суперкубок на «Арені Львів»

І знову давні суперники – «Шахтар» проти «Динамо»

У вівторок, 22 липня, на стадіоні «Арена Львів» у битві за Інтер Суперкубок України зустрінуться чемпіон країни «Шахтар» та володар Кубка — «Динамо» (початок о 21.00, телеканал «Інтер»). В історії змагань лише ці два клуби володіли Суперкубком, причому наразі однакову кількість разів — у киян і донеччан по п’ять перемог.

Боротьба за Суперкубок розпочалася 2004 року. Через п’ять років трофей вирішили віддати у вічне користування київському «Динамо» — як чотириразовому його володареві. Загалом в активі столичного клубу п’ять перемог у цих змаганнях — у 2004, 2006, 2007, 2009 та 2011 роках, причому тричі в серії післяматчевих пенальті. Стільки ж разів святкував перемогу і «Шахтар» — у 2005, 2008, 2010, 2012 та 2013 роках, в тому числі двічі після кращого виконання серії 11-метрових ударів.

«Динамо» та «Шахтар» вже шість разів сперечались між собою за Суперкубок. Чотири рази успіх був на боці киян: 2004 — 0:0, пен. 6:5, 2006 — 2:0, 2007 — 2:2, пен. 4:2, 2011 — 3:1. Ось переможні Суперкубки «Шахтаря»: 2005 — 1:1, пен. 4:3, 2008 — 1:1, пен. 5:3.

Львів стане шостим містом, яке прийматиме матч за Суперкубок. Лідирує тут Одеса (5 разів), а далі йдуть Полтава (двічі), Суми, Запоріжжя та Луганськ. Так пізно, 22 липня, володар Суперкубка України ще не визначався... 15 травня «Шахтар» і «Динамо» зустрічалися у фіналі Кубка України. Перемогу з рахунком 2:1 святкували динамівці. Спочатку гол у власні ворота забив Кучер, потім відзначився Віда, а “гірники” спромоглися лише на один гол Кошти. Той матч судив львів’янин Юрій Можаровський, який обслуговуватиме і Суперкубок-2014.

Чаша Суперкубка з 17 липня експонується біля стін львівської Ратуші. Вартість квитків, залежно від сектора, від 50 до 300 гривень. У день гри з площі Ринок до «Арени Львів» запланований марш фанатів «Динамо», «Шахтаря» та «Карпат». Марш символізуватиме єдність України. Для зручності вболівальників у вівторок, 22 липня, роботу міського транспорту в напрямку “стадіон-центр” буде продовжено до першої години ночі.

У понеділок увечері з Києва до Львова мало прилетіти “Динамо”. «Шахтар» прибув зі зборів до міста Лева ще в неділю, і ввечері того ж дня провів тренування на «Арені Львів». Як уже повідомляв «ВЗ», у делегації “гірників” були відсутні шестеро (!) легіонерів — Тейшейра, Фред, Дентінью, Кошта, Ферейра та Ісмаїлі. Президент «Шахтаря» Ринат Ахметов прокоментував цей демарш так: «Не виключаю, що ці гравці повернуться в команду швидко. У футболістів контракт, який вони зобов’язані виконувати. Якщо вони не приїдуть, то, думаю, постраждають у першу чергу вони. У кожного з них є прописана сума відступних, а це десятки мільйонів євро».

Обидва наставники налаштовані рішуче. Головний тренер «Динамо» Сергій Ребров наголосив: «Наші матчі завжди принципові, і не має значення статус турніру. Обидві команди прагнутимуть перемогти. Нехай трофей дістанеться найсильнішому на даному етапі». А ось думка Мірчі Луческу: «Матчі з «Динамо» завжди дуже специфічні, незалежно від того, хто здобуває Кубок та перемагає у чемпіонаті. Тріумф у Суперкубку може стимулювати одну з команд і, навпаки, нер­вувати сторону, яка програла. Тому дуже важливо грати у цьому матчі на перемогу».

Матчу за Інтер Суперкубок на «Арені Львів» передуватиме виїзне засідання Виконкому ФФУ. Саме у Львові Виконком має остаточно вирішити, за яким форматом буде проведений чемпіонат України серед команд Прем’єр-ліги сезону 2014/2015 років.

Схожі новини