Передплата 2024 ВЗ

Підтвердили чемпіонський клас!

Жіноча збірна України з шахів взяла «золото» командної першості Європи

У неділю у Варшаві закінчився командний чемпіонат Європи з шахів серед жінок і чоловіків. Видатну перемогу здобула жіноча команда України, яка до свого титулу чемпіонок світу, здобутого навесні цього року в Астані, додала ще й європейську корону. Перемога була переконливою: чемпіонками наші дівчата стали ще за тур до підбиття підсумків! Поразка в останньому турі від Росії не мала жодного впливу на результати чемпіонату, але дозволила росіянкам вийти на друге місце. На першому місці Україна — 15 очок, на другому Росія — 14, на третьому Польща — теж 14 очок.

У країнська дружина виграла сім матчів, один звела унічию і один програла. З 36 зіграних українками партій 17 були переможними, 14 нічийними, і тільки 5 — програними.

Кожна чемпіонка внесла у результат команди такий доробок: Катерина Лагно — 6 очок (з дев’яти партій), Анна Ушеніна — 6,5 (8), Марічка Музичук — 6,5 (8), Наталя Жукова — 3,0 (7), Інна Гапоненко — 2,0 (4). Старшим тренером нашої команди є Михайло Бродський. Він народився у Львові, де прожив чотири роки, поки родина не переїхала до Дніпропетровська.

Жіноча збірна України за останні три роки перемагала у всіх трьох турнірах: вигравала Всесвітню шахову олімпіаду, чемпіонати світу та Європи. Тож студентка Львівського державного університету фізичної культури Марічка Музичук є однією з найтитулованіших шахісток світу. Тепер їй залишилося здобути такі самі перемоги в особистих змаганнях.

Поряд із успіхом жінок досить слабо зіграли українські чоловіки, які поділили 7—12 місця, опинившись урешті-решт на підсумковому 9-му. Українці добре стартували, і навіть перемогли олімпійських чемпіонів, Вірменію. Але потім наші хлопці скотилися на нічийні результати, щоб тільки в останній день, перемігши Словенію, залишити по собі краще враження. Чемпіоном стала команда Азербайджану, за якою наступні місця посіли Франція, Росія, Вірменія, Угорщина і Грузія. Особисті результати українських шахістів: Арещенко — 3,5 очка (вісім партій), Волокітін — 5,0(8), Єфименко — 3,0(6), Моїсеєнко — 5,5 (8), Федорчук (3,5 (6). Як зізнався головний тренер команди Олександр Сулипа, він не вгадав зі складом. Сподівався на великий професійний досвід підлеглих, а вони не були у хорошій спортивній формі... Українці зможуть повернути собі зіпсовану репутацію вже через тиждень у Туреччині, де розпочнеться командний чемпіонат світу. Туди команда України поїде з багаторічним лідером вітчизняних шахів, львівським гросмейстером Василем Іванчуком. Членом команди буде ще один львів’янин, чемпіон України Юрій Криворучко.

Схожі новини