Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як не Педерсен, то Cречко...

Ну хоч у п’ятий раз нам у плей-оф пощастить?

Збірну України з футболу очікує вже п’ятий “стик” за право зіграти на Євро чи Мундіалі. Раніше “синьо-жовті” останньою можливістю пробитися у фінальні турніри жодного разу не скористалися. Ба більше, українці не здобули у восьми матчах бодай однієї перемоги...

Першим випробуванням для нашої збірної стали поєдинки з Хорватією — на шляху до Мундіалю-1988. Спочатку підопічні Йожефа Сабо та Мирослава Блажевіча зустрілися 29 жовтня 1997 року в Загребі. Перемогу тоді з рахунком 2:0 святкували господарі — після ударів Біліча та Влаовіча. Матч-відповідь у Києві, який відбувся 15 листопада, зібрав 70 тисяч глядачів. Уже в дебюті гри Шевченко першим встиг на добивання м’яча, якого Мрміч не втримав після удару Калитвинцева. Потім Косовський забив і другий гол! Але норвезький арбітр із символічним прізвищем Педерсен зафіксував вигаданий офсайд. А на 27-й хвилині після удару Бокшіча м’яч від ноги Попова влетів у ворота Шовковського — нічия 1:1. На Мундіаль поїхали хорвати.

Через два роки українці вперше й востаннє грали у плей-оф перед Євро. Команда Сабо першу гру зі Словенією провела в Любляні. Наша збірна першою відкрила рахунок — після удару Шевченка у «дев’ятку». Але у другому таймі словенці, яких тренував Сречко Катанєц, здобули вольову перемогу. Першим ударом з лінії штрафного відзначився Заховіч. А згодом сталася справжня драма: Шовковський, майже з бокової лінії вибиваючи м’яч, відправив його на ногу Ачімовічу. І той майже з центру поля забив у порожні ворота — 2:1. Матч-відповідь у Києві відбувся 17 листопада на засніженому полі. За важкої гри Ребров реалізував зароблений Шевченком пенальті. Але під кінець гри знову рикошет, і Павлін зрівняв рахунок — 1:1. Як писав тоді «ВЗ”, «Пролетіли, як сніг над «Олімпійським»...

Наприкінці 2001 року шлях українській збірній до Мундіалю-2002 перекрила титулована збірна Німеччини. Перша гра підопічних Валерія Лобановського відбулася у Києві й зібрала 86 тисяч глядачів. У першому таймі на влучний удар Зубова команда Руді Феллера відповіла голом Баллака — 1:1. Другий матч у Дортмунді завершився розгромом збірної України — 4:1. На дубль Баллака, голи Нойвіла та Ремера «синьо-жовті» відповіли лише на 90-й хвилині — відзначився Шевченко. Після цього матчу Лобановський покинув збірну, передавши її Леоніду Буряку.

Нарешті, у своєму четвертому “стику” українська збірна змагалась за путівку на Мундіаль-2010 з Грецією. Фахівці тоді вважали, що греки — найлегший суперник для команди Олексія Михайличенка. Перша гра відбулася 14 листопада 2009 року в Афінах і переможця не виявила — нічия 0:0. Через чотири дні у Донецьку на «Донбас Арені» наша збірна примудрилася програти підстаркуватій команді німця Отто Рехагаля — 0:1. Контрвипад греків у середині першого тайму точним ударом завершив Салпінгідіс.

Фото Юрія ШАБЕЛЬНИКА

Схожі новини