Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Романси» футбольних фінансів

Поряд зі спортивними результатами у футбольному середовищі все частіше говорять про гроші

Минулого тижня у провідних спортивних виданнях світу одне за одним з’явилася ціла серія повідомлень про різного роду фінансові проблеми у світовому футболі. Джерело походження коштів на купівлю топ-гравців, звинувачення в корупції спортивних чиновників найвищого рангу, ймовірні судові позови через недотримання умов контракту, податкові колізії — несподівано саме ці теми знаменували початок осені у світовому футболі. В основному, резонансні заяви звучали на Піренейському півострові. Як відомо, у літнє міжсезоння найгучніші трансферні контракти були підписані саме в Примері. Разом з тим тривалі епопеї, пов’язані з переходами Неймара та Гарета Бейла в топові іспанські клуби, стали предметом аналізу не лише спортивних оглядачів, а й фінансових експертів.

«Справа Гарета Бейла»

“Першого вересня 2013 р. іспанський футбольний клуб «Реал» оголосив про перехід в клуб Гарета Бейла за рекордні 100 мільйонів євро. Борг мадридського «Реала» наближається до позначки 600 мільйонів, а фінансується він регіональним банком Caja de Madrid, який є філією банку Bankia. Цей банк зовсім нещодавно структурував свій борг за допомогою Євросоюзу в розмірі 18-ти мільярдів євро, а тепер підтримує покупку мадридського «Реала». Європейські гроші, виділені для підтримки Bankia, не можна використовувати таким чином”, — саме таке написав на своєму особистому сайті депутат Європарламенту від Бельгії Дерк Ян Еппік. Після цієї заяви у європейському футболі назріває справжній скандал, адже народний обранець закликає негайно провести розслідування трансферу Гарета Бейла. Бельгійський парламентарій збирається передати документи по цій справі в спеціальну комісію Євросоюзу, яка має перевірити законність використання грошей європейських платників податків на користь трансферу «Реала». Зокрема, євродепутат планує передати документи в «справі Гарета Бейла» в спеціа-льну комісію Європейського Союзу. У комісії повинні зайнятися перевіркою законності використання грошей європейських платників податків для здійснення рекордного трансферу «Реалом». Ще минулого року ситуація навколо Bankia була справою національної безпеки всієї Іспанії. За підтримки уряду Іспанії банк отримав від Євросоюзу величезну фінансову допомогу у розмірі 18-ти мільярдів євро. При цьому іспанці пішли навіть на такі кроки, як погіршення боргу перед Євросоюзом і збільшення дефіциту бюджету країни. Обурення бельгійського парламентарія цілком зрозуміле, але не зрозуміло чому найвищі спортивні чиновники закривають очі на такі дорогі трансфери, коли клуб має величезні боргові зобов’язання? Президент ФІФА Зепп Блаттер, коментуючи перехід валлійського півзахисника в «Реал», може лише висловлювати сумніви щодо вартості футболіста, але протидіяти невиправданим апетитам топ-клубів він, схоже, не може. «Навіть коли йдеться про країну з тяжким фінансовим станом, у футболі все одно можна знайти гроші. Сумніваюся, що Бейл коштує затрачених коштів, але нічого зробити з цим не можу», — заявив Блаттер.

Корупція в КОНМЕБОЛі?

Не менш резонансна заява щодо фінансових справ пролунала минулого тижня і на іншому футбольному континенті. Колишня зірка футболу, а з 2010 року депутат бразильського парламенту від соціалістичної партії, Ромаріо разом із не менш зірковим Дієго Марадоною звинуватили футбольну Конфедерацію Південної Америки в корупції. Зібравшись на конференцію в Сан-Паулу, легенди латиноамериканського футболу вирішили створити спеціальний комітет боротьби з хабарництвом у цій структурі. «Всі ми бачимо, що південноамериканський футбол — це справа обмеженого кола осіб. Він не належить клубам, вболівальникам чи гравцям. Ми хочемо бачити більш прозорий футбол», — заявив Дієго Марадона. Ще більш категоричним був Ромаріо: «Відомості, надані нам, — це ганьба. Я не міг і уявити собі, що існує організація, яка настільки шкодить спорту. Нам потрібно долучити до цієї справи якомога більше людей. Колишні і теперішні футболісти повинні об’єднатися, щоб дати відсіч КОНМЕБОЛу. Наш рух виступає за прозорість футболу». Таку рішучість Ромаріо можна зрозуміти. Ще у 2011 році британська преса писала про готовність колишнього очільника КОНМЕБОЛу Ніколаса Леоса віддати свій голос за Англію як господаря чемпіонату світу у 2018 році взамін на присвоєння йому лицарського титулу. Сам Ромаріо вже не вперше звинувачує спортивних чиновників. Він часто виступає проти бразильської футбольної федерації, а на початку літа, під час масових протестів у країні у зв’язку з проведенням Мундіалю-2014, він навіть звинуватив ФІФА у вимиванні коштів з Бразилії.

Штрафник Мессі

Неочікувано «заспівали романсів» і фінанси каталонської «Барселони». Першим у цьому плані «відзначився» Ліонель Мессі. Найкращий гравець світу таки не зумів «переграти» фіскальну систему Іспанії. Ще на початку літа йому інкримінували ухилення від сплати податків. І от минулого тижня Ліонель Мессі виклав із власної кишені 5 мільйонів 16 тисяч 542 євро і 27 центів як штраф за несплату податків в період з 2006 по 2009 роки. Раніше іспанська податкова вже стягнула з футболіста майже 10 мільйонів як відрахування за додаткові доходи, отримані Ліонелем у 2009-2011 роках. Тепер у фіскальних органів Барселони залишилась лише одна претензія до аргентинця — ще близько 4 мільйонів Мессі заплатить з доходу від продажу прав на використання власного імені третіми особами. Крім цього, футболіст буде змушений взяти участь у судовому засіданні 17 вересня, де остаточно визначать покарання за його податкові «гріхи». Втім, навіть такі суми навряд чи суттєво вплинуть на бюджет родини Мессі. Аргентинський нападник за рік заробляє більше 40 мільйонів євро і ближчим часом ніщо не віщує зменшення його доходів.

Непроплачений Неймар

Якщо Мессі змушений розплачуватися сам, то за Неймара має заплатити «Барселона». Виявляється, каталонський клуб не сповна розрахувався за трансфер бразильського нападника. Інвестиційна компанія, яка володіла 40% прав на Неймара, коли той виступав у «Сантосі», готує судовий позов проти іспанського гранда. «Ми не отримали свою долю від 57 мільйонів євро. Ми заробили тільки 6,8 мільйона євро, тоді як нам ще винні 16 мільйонів. Ось чому ми збираємось подати до суду», — заявив представник бразильської інвестиційної компанії Хосе Барраль. Якщо така поведінка каталонського клубу знайде юридичне підтвердження, то «Барселону» може чекати ще покарання від УЄФА, яка дуже жорстко реагує на недотримання умов контракту. Найімовірніше, що керівництво команди докладе всіх зусиль, аби справа таки не дійшла до суду.

Россель vs Кройфф

На цьому «романси» іспанського клубу не закінчилися. Давні особисті протиріччя колишнього гравця і тренера «Барселони» Йохана Кройффа і теперішнього президента клубу Сандро Росселя ризикують стати предметом розгляду судових інстанцій. Голландець звинувачує боса «синьо-гранатових», що той не хоче переказувати гроші в його благодійний фонд, який допомагає дітям. З тих пір, як Россель прийняв клуб (у 2010 році), гроші перестали виплачуватися. “Всі документи вже готові, залишилася тільки згода президента, однак він відмовляється їх підписувати”, — говорить Кройфф в інтерв’ю Catalunya Radio. Особисте протистояння голландця із Росселем розпочалося ще коли президентом клубу був Жоан Лапорта. Тоді Йохан Кройфф обіймав посаду почесного президента «Барселони». Сандро Россель же не втомлювався критикувати фінансову політику голландця. Фактично, на цьому він і зумів прийти до керівництва клубу у 2010 році. «Россель був ніким, коли балотувався в президенти. Три роки він поливав мене брудом і виступав проти мене особисто. Через місяць після того, як він прийшов до влади, він за- просив мене обговорити деякі справи клубу. Тоді я відповів, що не хочу з ним бачитися взагалі», — ображено згадує голландець. Тепер же Кройфф заявляє, що волів би не соромити каталонський клуб судовим позовом у справі благодійності, але поступатися Росселю він теж не має наміру.

Схожі новини