Передплата 2024 «Добрий господар»

«Яструбине око» на стражі воріт

Нові технології допоможуть арбітрам розібратися в спірних моментах

Англійська Прем’єр-ліга стала першим у світі регулярним футбольним змаганням, у якому застосують сучасні технології визначення взяття воріт. Вже з наступного тижня на Туманному Альбіоні використовуватимуть розроблену Sony технологію Hawk-Eye («Яструбине око»), яка успішно зарекомендувала себе в тенісі й крикеті.

Hawk-ЕУЕ протягом секунди після того, як м’яч перетинає лінію воріт, дає сигнал арбітру, що ухвалює остаточне рішення. Як пише англійська преса, «Яструбине око» з’явиться на всіх двадцяти стадіонах клубів елітного дивізіону, а також на «Вемблі». Передбачається, за воротами буде встановлено по сім високошвидкісних камер, які стежитимуть за м’ячем. Якщо він перетне лінію воріт, камери відразу ж сформують 3D-картинку м’яча відповідно до лінії воріт, а рефері отримає сигнал: на його секундомірі з’явиться текстове повідомлення зі словом «гол», крім цього, в його спеціальних навушниках прозвучить відповідний звуковий сигнал.

Hawk-Eye активно використовується в тенісі, де вже зарекомендувала себе. Тенісисти часто звертаються до системи, яка помічає навіть міліметри.

Першим офіційним матчем з використанням нових технологій став недільний фінальний матч за Суперкубок Англії між «Віганом» і «Манчестер Юнайтед». «Визначення гола буде абсолютно точним. Жодних спірних моментів — тільки фактичне рішення. Це повинно піти на користь грі», — заявив виконавчий директор англійської Прем’єр-ліги Річард Скадемор.

У минулорічному чемпіонаті було зафіксовано 31 ситуацію з невизначеністю щодо того, чи перетнув м’яч лінію воріт, і, на жаль, в трьох випадках рефері приймав невірне рішення. Втім, ініціатива англійців ще поки не знайшла підтримки в решти футбольних організацій Європи. В Іспанії та Німеччині заявили, що відкладають використання сучасних технологій щонайменше на два роки. В Італії поки що не мають планів використання таких систем.

Автоматичні системи визначення взяття воріт (goal-line technology — GLT) GoalRef і Hawk-Eye пройшли ліцензування у ФІФА ще влітку минулого року. Вперше їх застосували на клубному чемпіонаті світу в Японії, щоправда, тоді не виникло спірних моментів, тож і система не проявила себе в дії. Вперше ж у дорослому футболі технологія «Яструбине око» проявила себе на нещодавньому Кубку конфедерацій у матчі за третє місце між командами Уругваю та Італії. Система визначила, що гравець збірної Італії Давіде Асторі добив м’яча у ворота вже після того, як круглий перетнув лінію після рикошету від воротаря збірної Уругваю. Гол був забитий в першому таймі, а повтор моменту в трансляції показали у другому.

ФІФА зважилася на впровадження електронної системи фіксації голів після серії грубих помилок арбітрів на турнірах найвищого рівня, в тому числі на чемпіонаті світу 2010 року у ПАР і Євро-2012 в Україні та Польщі. Найгучніший суддівський скандал на Євро-2012 трапився саме після того, як арбітр за воротами не побачив чистий гол нападника збірної України Марко Девіча у ворота збірної Англії.

Утім, серед футбольних функціонерів теж немає одностайності щодо впровадження нових технологій. Президент УЄФА Мішель Платіні, як і раніше, виступає проти запровадження систем фіксації гола. «Питання не в технології фіксації взяття воріт, а питання в технології взагалі. До чого ми прийдемо, застосовуючи дані системи? Технології дуже корисна річ, але нам потрібно врахувати деякі моменти. На впровадження цих систем в наших змаганнях доведеться витратити близько 50 млн. євро за п’ять років. Я б вважав за краще спрямувати ці кошти на розвиток футболу, а не на систему, яка буде визначати один-два голи в рік. Ця ціна занадто висока. Ми підтримали введення додаткових суддів за воротами. З хорошими окулярами зможуть побачити, перетнув м’яч лінію воріт чи ні», — заявляє Платіні.

Своєю чергою, генеральний секретар ФІФА Жером Вальке впевнений, що ціна на системи впаде. «Зараз вони багато коштують, але це не назавжди. Це як ціни на плазмові телевізори кілька років тому: гляньте, зараз вони знизилися», — вдався до порівнянь Вальке.

Схожі новини