Передплата 2024 «Добра кухня»

Шахи на ратуші

Гросмейстери змагалися мало не під хмарами…

Такого у Львові ще не було. Більше того — такого не було ніде! З нагоди Міжнародного дня шахів, що проводиться у світі щороку 20 липня, обласна федерація шахів (голова — Тарас Керницький) спільно з міськрадою провели гросмейстерський турнір просто неба — на оглядовому майданчику вежі львівської ратуші на висоті 65 метрів.

Просто під променями пекучого сонця, під звуки ратушевого дзвону, що «бамкав» кожні п’ятнадцять хвилин, шестірка сміливих гросмейстерів провела бліц-турнір. Кожен зустрічався з кожним двічі (білими і чорними фігурами), маючи на обдумування ходу тільки три хвилини і додатково дві секунди після кожного виконаного ходу. Уявляєте, як блискавично пересувалися по шахівниці дерев’яні фігури!

Ближче до фінішу, коли стомилися руки, а турнірна ситуація досягла апогею, деякі фігури почали «втікати» зі столу: так «приніс себе в жертву» шаховий кінь гросмейстера Адріана Михальчишина, полетівши через парапет на далеку землю…

Жереб повівся справедливо, звівши в останньому поєдинку лідерів змагання Юрія Вовка і Ярослава Жеребуха, нині студента Техаського університету (США), якому за кілька днів до того виповнилося двадцять років. Перемога останнього робила переможцями обох. Але Юрій, який був і головним організатором дійства, втримав свою перевагу — партія закінчилася унічию, і він випередив головного конкурента на очко. Тож у підсумку учасники розташувалися так: Юрій Вовк, Ярослав Жеребух, Адріан Михальчишин, Маргейр Петурссон (Ісландія), Юрій Криворучко, Олександр Сулипа.

Привітати учасників і нагородити переможця спеціальним Кубком на Вежу піднявся міський голова Андрій Садовий. Він зазначив, що вперше вручає Кубок на такій висоті. І подякував шахістам, які своїм виступом пропагують древню гру: «Тепер багато хто захоче зійти на верх Ратуші, щоб побачити, де змагалися гросмейстери».

Свято шахів продовжувалися вже внизу, де біля міських левів на площі Ринок відбулося нагородження юних шахістів. А потім кожен охочий міг взяти участь у сеансі одночасної гри проти відомих гросмейстерів.

Після таких акцій безперечно зростає зацікавлення грою, до якої долучаються сотні дівчаток і хлопців. Львів продовжує залишатися шаховою столицею України!

Схожі новини