Передплата 2024 «Добра кухня»

Російської перешкоди не подолали...

Під завісу чемпіонату Європи з фехтування у хорватському Загребі українська скарбничка поповнилася ще двома нагородами. Третій рік поспіль з командним «сріблом» з європейських баталій повертаються шаблістки. А сильна половина “синьо-жовтої” шабельної збірної – володар «бронзи».

Замість травмованої Ольги Жовнір та Олени Хомрової, яка після Ігор у Лондоні вирішила на рік забути про шаблю і присвятити себе сім’ї, компанію Ользі Харлан та Галині Пундик склали зовсім юні Аліна Комащук та Олена Вороніна. Однак у фехтувальному світі обидві вихованки Валерія Штурбабіна уже встигли заробити собі репутацію: Комащук стала чемпіонкою світу серед юніорів, а Вороніна, наче вдома, почувалася на п’єдесталі «дорослих» етапів Кубка світу. Ця чудова четвірка у чвертьфіналі доволі упевнено розібралася з азербайджанками (45:38), а в півфіналі вкотре розчарувала полячок, яких вела у бій титулована Александра Соха (45:41). На «золотий» поє-динок проти українок прогнозовано вийшли росіянки, у команді яких також не обійшлося без змін: замість срібної призерки Лондона-2012 Софії Великої російські кольори захищала Яна Єгорян.

Зустріч розпочалася на користь українок: Діна Галіакбарова не змогла протистояти Ользі Харлан (3:5). Однак українська перевага розтанула за лічені хвилини. На свій наступний двобій Харлан виходила, коли табло висвічувало 20:10 на користь Росії... Але Юлія Гаврилова не могла протистояти Харлан. Російська перевага під кінець цієї міні-дуелі була уже примарною — 25:23. А згодом Аліні Комащук вдалося вивести нашу команду вперед — 40:39. Можливо, такий доволі комфортний рахунок заспокоїв Харлан. Не встигла вона усвідомити, що відбуває-ться, як від поразки її команду відділяв лише один удар — 42:44. За кілька секунд напруження у залі сягнуло апогею — 44:44. Харлан знає, як хочеться Катерині Дьяченко атакою якнайшвидше завершити це суцільне хвилювання, провокує її з головою кинутися у бій. Дьяченко не втримується, потрап-ляє у пастку захисту українки, і… апарат запалює лише один — російський ліхтар. Промах... Дитяча помилка, і завжди неприємна випадковість не дозволили українській збірній порушити гегемонію росіянок у командних турнірах — 44:45.

Мабуть, більшою подією, ніж жіноче «срібло», стала бронзова медаль шаб-лістів-чоловіків. Без зайвих емоцій перемігши збірну Великої Британії (45:31), Дмитро Бойко, Андрій Ягодка, Олег Штурбабін та Дмитро Пундик кинули виклик Росії, за команду якої не шкодували сил два призери хорватського чемпіонату континенту в особистій першості — Олексій Якименко («срібло») та Микола Ковальов («бронза). На заключний двобій росіяни виходили впевнено і спокійно: ніхто і припустити не міг, що енергійний хлопець з Одеси Андрій Ягодка не лише зуміє компенсувати відставання у чотири удари (36:40), а й чинитиме супротив до останнього (44:44). І, врешті-решт, аби не віддавати долю перемоги у руки судді, запалить ще одне «світло» — 45:44! На жаль, у півфіналі нашим хлопцям не вдалося зробити щось подібне з угорцями — 37:45. Однак у «бронзовій» зустрічі вони не пошкодували ні себе, ані суперника: програвши румунам першу третину поєдинку, українці під завісу зустрічі обеззброїли опонентів — 45:36.

Срібна радість трохи сумна... Артем Скороход, Олена Вороніна, Ольга Харлан, Гарнік Давидян, Аліна Комащук та Галина Пундик.

Фото НФФУ

Схожі новини