Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українець Мойсеєнко — чемпіон Європи з шахів

Польське містечко Лєгніца приймало чемпіонат Європи з шахів, який виявився щасливим для українців. Новим чемпіоном континенту став харківський гросмейстер Олександр Мойсеєнко.

Українець з перших турів захопив лідерство і утримував його до останнього дня, здобувши шість перемог, не зазнавши жодної поразки й звівши чотири партії унічию. У вирішальній зустрічі жереб звів Мойсеєнка з екс-чемпіоном Європи 2010 року Яном Непомнящим (Росія), який відставав на очко. Росіянин переміг і наздогнав Мойсеєнка. Коли ж закінчився останній ігровий день, виявилося, що по вісім очок набрали аж десять претендентів на титул! Але додаткові показники вивели на перше місце українського гросмейстера. Мойсеєнко повторив успіх львів’янина Василя Іванчука, який був чемпіоном-2004.

Мойсеєнко зробив собі гідний подарунок, адже 17 травня йому виповнилося 33 роки. Призерами чемпіонату Європи стали російські гросмейстери Євген Алєксєєв та Євген Романов. Шестеро українців потрапили до числа перших 23-х, що здобули право виступити на наступному Кубку світу: Олександр Мойсеєнко, Антон Коробов, Олександр Арещенко, Павло Ельянов, Мартин Кравців і Сергій Федорчук. 22-річний львівський гросмейстер Кравців уперше виборов місце на Кубку світу. Туди ж потрапив також ветеран львівських шахів 59-річний Олександр Бєлявський (представляє Словенію), який посів четверте місце.

Схожі новини