Передплата 2024 «Добрий господар»

Прийшли, побачили, перемогли!

На етапі Кубка світу з фехтування у візках українці вперше святкували командну перемогу

З першого післяолімпійського етапу Кубка світу з фехтування у візках, який приймав угорський Егер, українська команда привезла додому шість нагород — чотири «золота» і два «срібла».

У класі В жодного шансу не дав суперникам срібний призер Паралімпійських ігор у Лондоні Антон Дацко: у двох можливих індивідуальних видах програми він показав максимальний результат і на церемонії нагородження двічі слухав гімн України на свою честь. У фехтуванні на рапірах львів’янин доволі легко розібрався з британцем Джимом Корті (15:4), росіянином Тимуром Хамадшиним (15:7), а «золото» відвоював у поляка Мартіна Карбовніка (15:8).

Похвилюватися своїх наставників — Андрія та Світлану Колеснікових — Антон змусив у півфіналі шабельного турніру. Проте, поступаючись Андріано Кастро 0:6, Дацко зумів швидко перелаштуватися і обійти опонента — 15:12. А у «золотому» двобої львівський майстер клинка спокійно і врівноважено взяв гору над росіянином Маратом Юсуповим (15:9).

На підйомі розпочав турнір рапіристів у класі А і Анд-рій Демчук. У «пульці» перед львів’янином не встояв навіть чемпіон лондонської Паралімпіади поляк Діаріуш Пендер. А у турнірі прямого вибування змушені були зачохлити зброю ще троє спортсменів. Але ось фінал проти бронзового призера Паралімпійських ігор-2012 Ричарда Йомека в Анд-рія не задався зі самого початку: уже з перших секунд поєдинку угорець почав стрімкий натиск, і зовсім скоро табло висвітило 2:13 не на нашу користь. Трішки оговтавшись, підопічний Світлани Колеснікової провів кілька своїх атак, однак кардинально змінити ситуацію йому не вдалося — 7:15.

«Йомек на сьогодні об’єктивно сильніший за мене, — пояснив Андрій Демчук. — Ще не так давно він перемагав на юніорських світових першостях серед здорових спортсменів. Але після того, як йому невдало зробили операцію на меніску, про олімпійські мрії довелося забути. Тож він пересів у візок і продовжує удосконалюватися у паралімпійському фехтуванні. Та я все одно радий «сріблу»: це моя перша медаль у фехтуванні на рапірах».

Наступного дня Андрій Демчук, який вирішив змінити щасливу шпагу (у цьому виді зброї він став чемпіоном Європи) на шаблю, дебютував у колі шаб-лістів. Суперники ніяк не могли збагнути, що трапилося: дебютант з кожним колом усе впевненіше вибивав з подальшої боротьби досвідчених майстрів шаблі: росіянина Євгена Почеваліна (15:7), британця Томаса Халбугера (15:8), а у фіналі — свого співвітчизника Вадима Цедрика з Одеси (15:8). «Мені завжди подобалося шабельне фехтування. До того ж у нас тепер утворилася команда, і ми вперше взяли участь у командному турнірі шаблістів. І вперше спробували на смак командну перемогу», — усміхається Андрій Демчук. Розтрощивши захисні мури збірних Польщі (45:15) та Росії (45:29), Антон Дацко, Андрій Демчук та Вадим Цедрик уперше в історії українського фехтування у візках здобули командну перемогу.

Схожі новини