Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Яні Шемякіній пропонують квартиру. 3-кімнатну, на Сихові

Квадратний метр житла у новобудові на вул. Полуботка коштує 950-1100 доларів.

Нарешті олімпійській чемпіонці-фехтувальниці Яні Шемякіній дадуть квартиру у Львові. У Львівській міській раді підшукали трикімнатну квартиру на вул. Полуботка, 23, що на Сихові. Це буде квартира на другому поверсі. Яна Шемякіна отримає помешкання у новобудові площею 67,4 кв. метра. Про це розповів “ВЗ” міський голова Львова Андрій Садовий.

Він зазначив, що проблем із виділенням квартири для Яни Шемякіної немає. “Готуємо для неї квартиру, — каже він. — У п’ятницю, 31 серпня, Яна має повернутися до Львова з-за кордону, подивиться на запропоноване помешкання. Якщо воно їй підійде, то виконавчий комітет виділить квартиру”.

Ріелтори кажуть: Яна Шемякіна отримає непоганий подарунок від влади, оскільки район вул. Полуботка престижний. Директор ріелторського бюро “Маклер” Еліна Сеннікова розповіла “ВЗ”, що помешкання у новобудові — чималий “плюс”, а “мінусом” є те, що неподалік вул. Полуботка розташована залізнична колія. “Для мешканців квартири буде дискомфортно жити, якщо під вікнами постійно чути шум поїздів, — каже пані Сеннікова. — Наприклад, маклерам складно продати квартири на вул. Під Дубом, бо неподалік — залізнична колія. Перевага квартири, яку пропонують Шемякіній, у тому, що це другий поверх і новобудова. 67 квад­ратних мет­рів — площа стандартної трикімнатної квартири. Звичайно, є трикімнатні квартири і по 150 квадратних метрів”.

За її словами, продаж квад­ратного метра житла у новобудові на вул. Полуботка коштує 950-1100 доларів. У середньому трикімнатне помешкання в цьому районі обійдеться у 70-80 тисяч доларів. Ціна помешкання залежить від “начинки”: чи є індивідуальне опалення, чи є так звана будинкова котельня. Також роль у ціні відіграє те, чи в квартирі зробили ремонт. З ремонтом вартість квадратного метра — 1300 доларів.

Питання з виділенням квартири для спортсменки загальмувалося через те, що Яна поїхала до Греції, відновлюватися після Олімпійських ігор. Андрій Садовий планував обговорити питання “квадратних метрів” із Яною. Тим часом у Львові почалися критичні розмови, буцімто влада зволікає з виділенням квартири для чемпіонів, які відзначилися на Олімпійських іграх. Мовляв, отримати квартиру складніше, ніж спортсмену вибороти “золото” на змаганнях. Помешкання пообіцяли, але не сказали, яке саме і в якому районі. У Львівській ОДА Яні Шемякіній, боксеру-чемпіону Олександру Усику та їхнім тренерам вручили сертифікати на 125 тисяч гривень. Однак грошей олімпійці не отримали досі. Як розповів “ВЗ” тренер Яни Шемякіної Андрій Орліковський, у ЛОДА пообіцяли, що на гроші не доведеться довго чекати. “Спочатку гроші мають пройти через управління спорту Львівської ОДА, а потім їх перерахують на наші банківські рахунки. Свою премію планую використати на створення у Львові клубу підготовки олімпійців”.

В інших областях України олімпійських чемпіонів не змушують довго чекати на квартири та грошові нагороди. У Дніпропетровській області олімпійців відзначили одразу після того, як вони повернулися з Лондона. Обласна рада Дніпропет­ровська виділила 1,7 мільйона гривень на купівлю квартир для п’ятьох призерів Олімпіади-2012. В Одесі мер вручив каноїсту Юрію Чебану ордер на однокімнатну квартиру.

...Кореспонденти “ВЗ” вирушили на Сихів, щоб побачити, у якому будинку житиме Яна Шемякіна (якщо погодиться на це нове житло). Зі журналістським скепсисом думали, що будиночок буде “на тобі, небоже, що мені негоже”, але помилилися: це новобудова за європейськими стандартами. Єдиний недолік, до якого можна було придертися, — неподалік пролягає залізнична колія, чути, як їде потяг. Але, розговорившись із мамочками з дітьми, які гуляли у дворі, почули тільки хороші відгуки про будинок. Кажуть, за євровікнам­и звуків потяга не чути.

...Пані Галина каже, новобудову здали у 2009 році. Коли заселилися, квартири вже були з ламінованими підлогами, євровікнами, центральним опаленням (батареями нового стандарту). Тепла вода у будинку є постійно. Поруч — школа, дитячий садочок, до торгового центру “Іскра”, де проїжджають багато маршруток і тролейбус, п’ять хвилин іти. Будинок п’ятиповерховий, без ліфта, під’їзди на кодових замках, опікується ним ЛКП “Старий Сихів”. На подвір’ї — невеличкий дитячий майданчик, бігає ціла “команда” малечі. Навколо двору — широкі зелені газони, територія в середині масиву захована від проїжджої траси. Вікна квартири, яку пропонують Яні Шемякіній, виходять на пустир (колишнє село Сихів). Вигляд не надто привабливий, зате буквально через сто метрів — унікальний дерев’яний храм Пресвятої Трійці, пам’ятка архітектури, 1654 рік. Церква діюча, навколишні жителі пишаються нею.

Пані Алла, мешканка квартири на першому поверсі, розповідає, що втішена, що у цьому будинку житиме олімпійська чемпіонка. “Тут у нас живуть декілька відомих людей, — каже, — львовознавець Петро Радковець, заслужений вчитель України Михайло Муращук, два спортсмени. Будемо раді новому сусідству”.

Відомий екскурсовод, ль­во­­­вознавець Петро Радковець у розмові з кореспондентом “ВЗ” сказав, що задоволений будинком. Єдиний недолік — коли їде вантажний поїзд, то у квартирі дзеленчать меблі. Влітку мешканці будівлі чують шум залізниці, а взимку — тихо, бо вікна зачинені. “Мені подобається цей район, звідси зручно добиратися до центру, — каже він. — На сусідній вулиці Кавалерідзе є зупинка, звідки курсує транспорт у будь-який куточок міста”.

Пан Радковець здивувався, що на вул. Полуботка, 23, є вільна квартира. “Знаю, що в будинку начебто усі помешкання розділили, — зауважує екскурсовод. — Якщо у сусідньому під’їзді мешкатиме Яна Шемякіна, то я лише буду радий такому сусідству. Вона цінуватиме нове помешкання, бо досі жила у тісній квартирі”.

Схожі новини