Новий злет київської перепічки
Її хочуть внести до Списку нематеріальної культурної спадщини України
Популярний у столиці вуличний фаст-фуд, київську перепічку, хочуть внести до Списку нематеріальної культурної спадщини України. З такою ініціативою виступили акторка, режисерка, громадська діячка Ірма Вітовська-Ванца та вихованці Київського міського центру народної творчості. Вони вже готують відповідні документи.
Як каже Ірма Вітовська-Ванца, київська перепічка (сосиска в тісті) є одним з культових столичних брендів. Це героїня безмежної кількості мемів, теплий у прямому сенсі столичний сувенір і смачний вуличний перекус для киян і гостей міста. Акторка навіть створила моновиставу «Київська перепічка», де найстаріший київський фаст-фуд є повноправним персонажем. Прем'єра відбулася у Центральному будинку художника на честь ювілею Вітовської-Ванци.
Перші згадки про київську перепічку з’явилися за радянських часів, а саме 1981 року. Сосиску у дріжджовому тісті обсмажують у фритюрі. За таким рецептом її готують дотепер, тож перепічка є найстарішим київським фаст-фудом. За радянських часів коштувала 22 копійки, а 2016 року — 10 гривень. Сьогодні київська перепічка коштує 40 гривень. Недорого і справді смачно!