Передплата 2025 «Добра кухня»

Президентські вибори у Молдові: Мая Санду перемагає у першому турі

  • 21.10.2024, 09:35
  • 184

Чинна президентка Мая Санду лідирує у першому турі президентських виборів у Молдові

Фото Суспільного
Фото Суспільного

Підраховано вже 97,88% протоколів. Відомо, що вона отримала трохи більше 41% голосів.

Про це свідчать дані Центральної виборчої комісії (ЦВК) республіки.

Друге місце отримав звільнений генпрокурор Олександр Стояногло, якого підтримують проросійські опозиційні партії — понад 26%. Завершує трійку лідерів Ренато Усатий — трохи більше 13%.

Зважаючи на результати, у країні можуть організувати другий тур президентських виборів, оскільки ніхто не набрав більш ніж половину голосів. Він запланований на 3 листопада, де змагатимуться Санду та Стояногло. Тоді й вирішиться, хто стане наступним лідером Молдови.

Також чинна президентка та лідерка першого туру Мая Санду заявила, що Молдова у день виборів та останні місяці «зіткнулася з безпрецедентним нападом на свободу і демократію».

«Злочинні угруповання, працюючи разом з іноземними силами… атакували нашу країну десятками мільйонів євро, брехнею і пропагандою, використовуючи найганебніші засоби, щоб утримати наших громадян і нашу країну в пастці невизначеності і нестабільності», — наголосила Санду.

Вона додала, має «чіткі докази» того, що злочинні угрупування мали на меті купити 300 000 голосів виборців.

Мая Санду — перша жінка-президент незалежної Молдови. У 2020 році вона у другому турі виборів із результатом 57,6% перемогла опонента Ігоря Додона, попереднього президента країни.

У грудні 2023 року вона заявила, що має намір балотуватися на другий президентський термін. Вона закликала молдовський парламент розпочати підготовку до референдуму щодо прагнення країни до вступу до Європейського Союзу.