Передплата 2025 «Добрий господар»

Залужний прокоментував операцію ЗСУ у курську: «Залиште це професіоналам»

  • 17.10.2024, 16:45
  • 190

Курська операція продемонструвала, що Україна «продовжує бути найактивнішим діячем розвитку військової науки»

Посол України у Великій Британії Валерій Залужний на заході Chatham House. Скрін відео Chatham House
Посол України у Великій Британії Валерій Залужний на заході Chatham House. Скрін відео Chatham House

Ексголовнокомандувач ЗСУ, Посол України у Великій Британії Валерій Залужний прокоментував Курську операцію Сил оборони під час виступу на заході Chatham House.

Залужний повідомив, що не бачив військових планів щодо цієї операції, проте вважає, що «українське командування врахувало усі необхідні лінії для неї».

«І повірте мені, це справа лише військово-політичного керівництва України, як ці операції здійснювати, як діяти, куди наступати, і що робити. Є люди, які нададуть оцінку цьому, коли ця операція закінчиться», — зазначив він він.

Говорячи про те, чи справді ця операція пов’язана з ситуацією на фронті, Залужний запропонував залишити це професіоналам, які оцінять військові дії.

«Хочу вам нагадати, що триває війна, і те, що військове керівництво підпорядковується вищому політичному керівництву, і лише їм може надавати відповідь на ці запитання. Я гадаю, що якщо такий час настане, вони це обов’язково зроблять, я би не хотів би зараз надавати оцінку цим чим діям», — додав Залужний.

Щодо ситуації на фронті, то Залужний зауважив, що вона «рівно така, якою вона може бути внаслідок тих дій і тих умов, в яких зараз перебуває Україна».

«Перш за все, я хочу нагадати, що це ресурс. Як би це не було важко казати, але коли я кажу „люди“, я теж вважаю, що це ресурс. І коли на сьогоднішній день путін витрачає 120−130 мільярдів доларів на рік, і снаряди купує по 500 доларів за штуку, і подивіться в пресі, скільки Україна отримує коштів на війну як допомогу, і за якою ціною ці снаряди потрапляють в Україну, ви розумієте, що це диво, що там відбувається, що могло бути зовсім по-іншому», — пояснив Залужний.

Він додав, що є достатньо компетентних органів і компетентних інституцій, які надають поточну оцінку ситуації, і з його боку було би некоректно оцінювати своїх колишніх підлеглих, чи правильно вони діють, чи ні.

«Я знаю точно, що вони роблять усе можливе і неможливе для того, щоб тримати ситуацію під контролем», — запевнив Залужний.

Також під час свого теперішнього виступу він зазначив, що вихід із затяжної війни з рф здається майже неможливим. Війна переходить до позиційної стадії, що дозволить росії відновити свою військову міць.

Він наголосив, що ще у 2023 році Захід не надав Україні достатньої кількості зброї, тому вона не змогла досягти успіху «у розгромі рф» під час контрнаступу.

Раніше видання Politico стверджувало, що колишній головнокомандувач ЗСУ, нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний нібито був проти наступу у курській області, коли президент Володимир Зеленський вперше заговорив про нього на початку цього року і наполягав на ньому. Тоді Залужний не коментував це.