Передплата 2025 «Добра кухня»

В Австралії візит короля Чарльза у країну називають «прощальним туром»

  • 14.10.2024, 19:15
  • 449

Австралійські активісти також продають глузливі товари на цю тему

Фото Australian Republican Movement
Фото Australian Republican Movement

Австралійський республіканський рух (ARM) розпочав продаж глузливих товарів, який називає майбутній візит короля Чарльза у країну «прощальним туром» британської монархії.

На сатиричних плакатах, футболках, підставках для пива та інших атрибутах кампанія ARM зображує короля, королеву та принца Уельського як підстаркуватих рок-зірок і закликає австралійців «молодих і старих» «помахати на прощання королівському правлінню».

Відомо, що ARM замовила дослідження. Організація стверджує: результати свідчать, що 92% австралійців є або «прихильниками республіки», або «відкриті до неї». Ще 40% опитаних не знали, що главою держави є іноземний монарх.

Та незалежне опитування мало інші результати: приблизно 35% людей хочуть залишатися конституційною монархією.

Австралійська монархічна ліга (AML) назвала опитування ARM «збільшеними», а також розкритикувала її нову кампанію як «жахливо неповажливу до Чарльза, враховуючи, що він продовжує боротися з раком».

Візит короля Чарльза, який триватиме з 18 по 26 жовтня — його перший королівський візит в Австралію. Він буде найдовшою поїздкою монарха, відколи йому діагностували рак.

Вказано, що у 1999 році в Австралії відбувся референдум про те, щоб стати республікою, але тоді 54,9% австралійців проголосували проти. Відтак у країні з певною періодичністю досі про це говорять публічно.

12 жовтня король Великої Британії та ще 14 країн Співдружності націй заявив, що не буде проти, якщо Австралія захоче стати республікою і змінити монарха на посаді очільника країни.

Однак в Австралії є особливий порядок референдумів. Для того, щоб зміни, запропоновані на референдумі, набули чинності, необхідно отримати підтримку понад 50% голосів від усіх учасників голосування, а також референдум має підтримувати більш ніж половина штатів країни.

В Австралії шість штатів, тому для успішного референдуму необхідно отримати голоси за принаймні у чотирьох з них. Відтак навіть якщо понад 50% австралійців проголосують за, але лише три штати підтримають зміни, референдум не буде чинним.