Передплата 2024 ВЗ

Трампісти вимагають звільнити посолку України у США Маркарову

  • 26.09.2024, 15:40
  • 363

Низка лідерів Республіканської партії США не захотіли зустрітися із президентом України Володимиром Зеленським під час його візиту до США. На противагу, представники демократів анонсували низку зустрічей

Фото: Українська правда
Фото: Українська правда

Про це пишуть CNN та Politico.

Спікер Палати представників США, республіканець Майк Джонсон, заявив, що «не впевнений», чи встигне зустрітися із Зеленським 26 жовтня, коли той прибуде до Вашингтона. Пояснив це негодою — мовляв, на узбережжя Мексиканської затоки наближається ураган, тож багато людей роз'їдеться. Згодом він сказав журналістам, що у нього не було часу зустрітися із Зеленським через «дуже насичений графік».

Однак, за даними ЗМІ, Зеленський проведе зустріч із лідером меншості в Сенаті США, республіканцем Мітчем МакКоннеллом.

Також у нього запланована зустріч із низкою демократів — віцепрезиденткою Камалою Гарріс; лідером більшості у Сенаті, демократом Чаком Шумером; лідером демократів у Палаті представників Гакімом Джеффрісом; членом Палати представників, високопоставленим членом Комітету із закордонних справ Грегорі Міксом.

Окрім того, запланована зустріч із членами Комітету Палати представників із питань збройних сил.

Роздратування у республіканців викликав візит Зеленського на завод у Пенсильванії, який виробляє 155-мм артилерійські боєприпаси для Сил оборони. Усе через те, що із президентом України були три представники Демократичної партії США, двоє з яких планують переобратися в листопаді.

Голова Комітету Палати представників США з нагляду та підзвітності, республіканець Джеймс Комер закинув адміністрації Джо Байдена ймовірне зловживання урядовими ресурсами, які могли дати президенту України змогу «втрутитися у президентські вибори 2024 року». А Майк Джонсон закликав Зеленського «негайно» звільнити посолку України у США Оксану Маркарову саме через цю поїздку на збройовий завод. Він назвав візит «недалекоглядним і навмисно політичним».

До цього Зеленський викликав критику республіканців за інтерв'ю The New Yorker, де назвав напарника Трампа, сенатора Джей Ді Венса «занадто радикальним». Сенатор-республіканець Ерік Шмітт назвав це «верхом дурості та нахабства» та «агітацією за кандидатів».

А втім, низка республіканських союзників України виступають на підтримку Зеленського. Так, сенатор Роджер Вікер сказав, що не бачив коментарів Зеленського щодо Венса, і відмахнувся від критики щодо відвідин заводу.

Сенатор Ден Салліван заявив, що боротьба України не зводиться до однієї людини, «а українці ніколи не відступали»: «Я вважаю, що це найвагоміша причина, чому люди їх підтримують».

Схожі новини