Передплата 2024 ВЗ

Норвегія надасть чергову допомогу українцям

  • 24.09.2024, 09:50
  • 222

Прем'єр-міністр Норвегії Стьоре анонсував новий пакет фінансової допомоги для поранених українців

Фото ілюстративне із сайту РБК-Україна
Фото ілюстративне із сайту РБК-Україна

Норвегія виділить 100 мільйонів крон на продовження програми евакуації тяжко поранених українців для лікування у Європі.

Відомо, що програма передбачає використання спеціально обладнаного літака, який виконує функції літаючої інтенсивної терапії. Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що така програма є життєво необхідною для важкопоранених українців. Переобладнаний літак SAS, який діє з серпня 2022 року, продовжить евакуацію до квітня 2025 року. Угода між Норвегією та ЄС фактично закінчиться в листопаді.

«Дуже важливо частину важкопоранених вивозити на лікування. У нас є літак і екіпаж, які мають велике міжнародне визнання, щоб ми могли виконувати цю роботу», — зазначив прем'єр-міністр Стьоре.

Майже половина всіх евакуйованих важкохворих українців була перевезена саме цим літаком, а це 1931 людина. Більшість із цих пацієнтів — це люди із важкими раковими захворюваннями, травмами та бойовими пораненнями.

Норвегія вже надала допомогу 400 пацієнтам у своїх медичних установах. Прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре планує обговорити цю ініціативу з президентом України Володимиром Зеленським під час зустрічей на Генеральній асамблеї ООН.

Днями стали відомо, що Норвегія має намір збільшити цивільну допомогу Україні на п’ять мільярдів крон ($ 475 млн) цього року і продовжить пакет допомоги до 2030 року.

Завдяки цьому загальний пакет допомоги збільшиться до 135 мільярдів крон з раніше оголошених 75 мільярдів.


Джерело: VG

Схожі новини