Передплата 2024 ВЗ

Україна взимку може бути без електроенергії до 18 годин на добу, — ООН

  • 19.09.2024, 18:45
  • 249

Моніторингова місія ООН з прав людини прогнозує, що взимку відключення електроенергії триватимуть від 4 до 18 годин щодня

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Про це заявили спостерігачі ООН з прав людини.

«Ця зима буде дуже складною. Люди, ймовірно, зіткнуться з регулярними відключеннями електроенергії по всій країні. Будь-які нові атаки, що призведуть до триваліших відключень, можуть мати катастрофічні наслідки», — зазначила керівниця моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль.

За її словами, наслідки цих атак будуть довготривалими і потребують комплексного підходу.

«Національні та міжнародні партнери повинні об'єднати зусилля для відновлення критично важливої інфраструктури та притягнення до відповідальності винних осіб за скоєну шкоду», — додала Белль.

У доповіді місії вказано, що взимку відключення електроенергії триватимуть від 4 до 18 годин щоденно.

російські атаки призвели до втрати майже 9 гігават виробничих потужностей, що становить половину обсягу, необхідного Україні у зимовий період.

«Станом на червень 73% теплових електростанцій країни були виведені з ладу. Якщо взимку 2022−2023 років атаки здебільшого спрямовувалися на об'єкти передачі електроенергії, то з березня 2024 року основною мішенню стали об'єкти генерації», — додали в ООН.

Схожі новини