Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Ісландії розпочалося виверження вулкана (ВІДЕО)

  • 23.08.2024, 18:45
  • 298

В Ісландії неподалік міста Гріндавік розпочалося виверження вулкана Сундхнукур

Фото Björn Oddsson/Civil Protection
Фото Björn Oddsson/Civil Protection

Про це заявив представник пожежної служби Гріндавік Ейнар Свен Йонссон.

Він зазначив, що оголошено евакуацію прилеглого району. Протяжність ущелини, з якої надходить магма, становить 3,9 км. Вулканічна лава рухається зі швидкістю шість кілометрів на годину. Ймовірно, що пік виверження відбудеться через кілька годин.

«Сейсмоактивність розпочалася о 20:48 (23:48 за Києвом). Незабаром після з’явилися ознаки деформації і почався лавовий потік. Приблизно через півгодини о 21:26 (00:26 за Києвом) почалося безпосередньо виверження зі східного боку Сундукура», — повідомив журналістам представник метеорологічного бюро Бенедикт Офейгсон.

Як наголосили на телеканалі RUV, «лава не тече у бік Гріндавіка», проте штормова погода сприяє поширенню клубів диму та газів від виверження над Гріндавіком та над морем. Лавовий потік продовжує рухатися зі швидкістю 2 км/год на північний захід.Професор геофізики Магнус Тумі Гудмундссон, який облетів зону виверження на гелікоптері берегової охорони, повідомив RUV, що багато може статися найближчим часом, фахівці продовжують спостерігати, а як далеко піде лава, поки невідомо.

Схожі новини