Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Однойменний фонд нібито відмовився переказувати «Охматдиту» майже 380 млн грн на відновлення

  • 17.08.2024, 08:35
  • 295

Дитяча лікарня «Охматдит» у Києві заявила, що благодійний фонд «Охматдит — здорове дитинство», куди небайдужі робили пожертви на відновлення після російського удару 8 липня, відмовився перерахувати отриману суму медустанові — це 378 мільйонів гривень. У фонді пояснили, що нині їм невідомий правовий механізм для переказу

Фото: Фокус
Фото: Фокус

Про це повідомив гендиректор лікарні Володимир Жовнір.

Він зазначив, що після обстрілу ініціативу з відновлення підтримали не лише українці, а й міжнародні партнери. Для швидкого інформування реквізити фонду оприлюднили на сторінках лікарні та її співробітників у соцмережах, у ЗМІ, а також на сайтах та сторінках ряду органів влади, громадських організацій.

Жовнір пояснив: «Ми мали індекс довіри до фонду та хороші спільні кейси». За його словами, той факт, що фонд містить у своїй назві ім'я «Охматдиту», стало для благодійників додатковим підтвердженням того, що зібрані кошти будуть використані за призначенням.

А втім, гендиректор додав, що від «перших публічних скандалів» та прохання перерахувати гроші на відбудову з рахунку фонду на рахунок лікарні «чомусь комунікація з фондом почала погіршуватись».

«Ми чомусь перестали знаходити спільну мову, на наші листи ми не отримували перерахування, а сьогодні дії фонду підтвердили, що ми з ними маємо зовсім різне бачення того, як лікарня має відновлюватись», — заявив Жовнір.

Як він стверджує, виявилося, що благодійний фонд «Охматдит — здорове дитинство» не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ. Тобто станом на 16 серпня 378 млн гривень залишаються на рахунку установи. Жовнір заявив, що в лікарні «глибоко шоковані» рішенням фонду.

Він зауважив, що вчергове і тепер публічно вимагає від фонду переказати кошти, отримані на всі банківські та фінансові рахунки «Охматдиту — здорове дитинство» як допомогу для відновлення зруйнованих будівель та матеріально-технічної бази НДСЛ після ракетної атаки на скарбничий рахунок медустанови.

Нині лікарня розглядає можливість розірвати правовідносини з фондом через те, що їхні дії є недобросовісними, а також, імовірно, шахрайськими.

«Ми будемо рухатись у правовій площині щодо коштів які були зібрані саме для лікарні. Колектив НДСЛ „Охматдит“ зробить все можливе, щоб встигнути відновити корпуси до того, як в Україну прийдуть дощі та морози», — запевнив Жовнір.

Схожі новини