Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні викрили групу шахраїв, які продали фейкові автівки та дрони для ЗСУ (ФОТО)

  • 14.08.2024, 15:15
  • 258

Сума їхнього прибутку — понад 46 млн грн

Фото Київської міської прокуратури
Фото Київської міської прокуратури

Правоохоронці України та Молдови викрили злочинну групу, учасники якої з 2023 року «продавали» в інтернеті фейкові дрони та автомобілі для військовослужбовців ЗСУ. Сума збитків становить понад 46 мільйонів гривень.

«Оперативники кіберполіції Києва та слідчі слідчого управління ГУНП у місті Києві за процесуального керівництва Київської міської прокуратури спільно з Управлінням розслідувань „Центр“ Національного інспекторату розслідувань Республіки Молдова викрили організовану групу зловмисників, які з 2023 року ошукували українських військовослужбовців, членів їхніх сімей та волонтерів під приводом продажу неіснуючих автомобілів та дронів для ЗСУ», — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, організував злочинну групу 34-річний росіянин, який розподілив між спільниками обов’язки з постачання на територію Молдови сім-карт українських мобільних операторів, створення фейкових оголошень на платформах «OLX», «Bon.Ua», «Avto-Ria» та рекламну кампанію для просування своїх «послуг» в інтернеті.

У поліції повідомили, що до злочинної схеми причетні люди від 17 до 46 років. Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну 8 учасників угруповання переїхали з Одеської області до Республіки Молдова, звідки почали реалізовувати шахрайські схеми.

Вказано, що зловмисники розміщували оголошення про продаж автівок для ЗСУ за привабливими цінами. З потенційними покупцями фігуранти спілкувалися в одному з месенджерів та домовлялись про передплату за відправлення автівки з-за кордону або придбання дронів.

«Особливий цинізм полягав у тому, що зловмисники вимагали від потерпілих документально підтвердити свою приналежність до ЗСУ або волонтерської діяльності. Далі, отримавши від них кошти, аферисти насміхались з потерпілих, висловлювали гасла на підтримку росії, видаляли листування та блокували замовників, не виконуючи зобов’язань», — йдеться у повідомленні поліції.

За ці гроші зловмисники купували елітні автомобілі та золоті прикраси.

У межах міжнародного співробітництва правоохоронці здійснили 23 обшуки на території Молдови та 13 — в Одеській і Дніпропетровській областях за адресами проживання та у транспортних засобах фігурантів.

Під час обшуків у зловмисників вилучили гроші на суму близько 250 тисяч гривень, 61 тисяча доларів, 20 транспортних засобів преміумкласу, прибилзно 5 кг золотих виробів, мобільні телефони, понад 80 карток банків Молдови, України та росії, зброю, чорнові записи, комп’ютерну техніку.

Наразі відомо про 67 епізодів злочинної діяльності, а попередня сума збитків перевищує 46 млн грн.

8 з 9 підозрюваних у Молдові обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Досудове розслідування триває.

Схожі новини