Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Києві викрили організовану групу, яка збагатилася на закупівлях для військових (ФОТО)

  • 14.08.2024, 11:30
  • 240

СБУ та НАБУ зібрали доказову базу на організаторів ще однієї схеми привласнення коштів оборонного бюджету України. Йдеться про розкрадання на держзамовленні Міноборони щодо динамічного захисту для танків ЗСУ у березні 2022 року

Фото СБУ
Фото СБУ

Про

Як зазначається, тоді для серійного виготовлення відповідних комплектуючих було укладено договір з машинобудівною компанією у Києві.

Однак, екскерівник державного підприємства та його головний бухгалтер вирішили шляхом державного контракту отримати незаконний «прибуток». Для цього вони штучно завищили вартість замовленої продукції, а отриману «різницю» вивели у тінь через підконтрольні комерційні структури.

Оборудка завдала збитків державному бюджету у майже 12 млн грн.

Читайте також на «Цензор.НЕТ»: Розкрадання 1,5 мільярда, виділених на оборону: Викрито 28 службовців по всій Україні

Контррозвідники СБУ задокументували злочинні дії службових осіб державного підприємства та учасників «схеми» та заблокували її на початку 2023 року.

З того часу тривали експертизи та інші процесуальні дії, спрямовані на отримання ґрунтовної доказової бази для притягнення фігурантів до відповідальності.

Повідомлено про підозру п’ятьом учасникам організованої групи

Наразі за матеріалами Служби безпеки та НАБУ повідомлено про підозру колишньому генеральному директору державного підприємства, його бухгалтеру та одному з ключових фігурантів «схеми» — очільник комерційної структури, через яку фігуранти виводили бюджетні кошти у тінь.

Читайте також: Повідомлено про підозру 4 військовим, які під час закупівель на потреби ЗСУ допустили збитки на майже 9 млн грн, — ДБР. ФОТО

Їхні злочинні дії кваліфіковано за трьома статтями Кримінального кодексу України:

ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);

ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);

ч. 2 ст. 366 (службове підроблення).

Наразі керівника комерційної структури затримано у Києві. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.

Відповідно до вчинених злочинів підозру отримав колишній помічник керівника державної компанії-підрядника та його спільник — особа, яка надала власні реквізити для обготівковування викрадених грошей.

Читайте на «Цензор.НЕТ»: Шістьох посадовців Оріхівської лікарні судитимуть за привласнення понад 21 млн грн як необґрунтованих премій. ФОТОрепортаж

Також заочні підозри отримали екскерівник державної компанії-підрядника та його головний бухгалтер, які переховуються за кордоном.

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна. Джерело: censor.net/ua/p3504629

Схожі новини