Передплата 2025 «Добра кухня»

Мобілізаційний вік в Україні наразі зменшувати не будуть, — голова підкомітету

  • 14.08.2024, 10:30
  • 348

Наразі готують зміни, що дозволять обмежено придатним громадянам до 25 років уникнути мобілізації, а вже мобілізовані зможуть звільнитися зі служби

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

Про це повідомив голова підкомітету з державної безпеки, оборони та оборонних інновацій Комітету Верховної Ради Федір Веніславський.

За його словами, закон успішно виконав свою місію. Наразі готують зміни, що дозволять обмежено придатним громадянам до 25 років уникнути мобілізації, а вже мобілізовані зможуть звільнитися зі служби. Також законопроєкт передбачає, що громадяни до 25 років зможуть укласти контракт на один рік.

Мобілізаційні процеси тривають відповідно до потреб Генерального штабу, але проблеми, зокрема — ухилення від мобілізації, залишаються. Для вирішення таких питань впроваджуються механізми економічного бронювання, але це потребує ще великих обговорень у парламенті.

Веніславський також зазначив, що в Україні не планують знижувати мобілізаційний вік, як це зробили в рф, де на фронт можуть відправляти з 18 років. Пенсіонери силових структур також підлягають мобілізації на загальних засадах, якщо вони придатні до служби.

Щодо освітніх відтермінувань, то громадяни, які отримують другу або третю вищу освіту, не матимуть підстав для неї. У парламенті готові обговорювати можливість збільшення податків для фінансування оборони, якщо це обґрунтує Кабмін.

У травні президент Володимир Зеленський підписав закон, який зменшує призовний вік до 25 років. Відтак колишня омбудсменка Людмила Денісова виокремила три категорії чоловіків до 25 років, які підлягають мобілізації.