Передплата 2024 «Добрий господар»

На Житомирщині з Леніна зробили Шевченка

  • 04.08.2024, 10:51
  • 1 185

Так влада села виконала вимогу закону про декомунізацію

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

Пам’ятник Леніну у житомирському селі Котлярка місцевий художник Володимир Герасимчук перетворив на пам’ятник Шевченку.

Українському інституту національної пам’яті нова естетика не сподобалось, хоча там визнають: формально закон не порушено.

Як розповідається у сюжеті Суспільного, ініціаторкою перетворення пам’ятника стала завідувачка місцевого будинку культури Тетяна Петрук. У 2017 році Герасимчук почав працювати: змінив підборіддя, замінив кепку на «Кобзар», піджак «перекроїв» на пальто.

Заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак вважає, що село «вшанувало постать Тараса Шевченка не дуже добре».

«Очевидно, що громада в межах своїх повноважень сама може вирішувати, але питання художнього вираження та естетичних цінностей також повинні враховуватися. З цієї точки зору, це далеко не найкращий і не оптимальний спосіб як декомунізації, так і вшанування пам’яті Тараса Шевченка», — сказав він.

У свою чергу селяни відповідають Тиліщаку: звідкі йому відомо, як само раніше було вшановано пам’ять Ілліча «з питаннь художнього вираження та естетичних цінностей»? Ось їм, на відміну від столичного посадовця, тут жити, і їм новий пам’ятник подобається.

При цьому далеко не все змінилось у пам’ятнику. На жаль, «новий Кобзар» залишився стояти на «старих ногах» Ілліча.

Скульптура була покрита міддю, яку Володимир Герасимчук зняв та продав. На вилучені гроші він закупив матеріали для робіт.

Робота над пам’ятником тривала близько двох тижнів.