Передплата 2024 ВЗ

Туреччина підтримала угоду про зону вільної торгівлі із Україною

  • 02.08.2024, 17:30
  • 320

Туреччина ратифікувала Угоду про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною. Перемовини тривали 15 років, а угоду підписали 3 лютого 2022 року

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Переговори про підписання угоди тривали 15 років — із 2006 року. Учора президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган затвердив угоду з додатками, а вже сьогодні повідомлення про її ратифікацію зʼявилося в офіційному віснику.

Під час зустрічі із українською віцепрем'єркою Юлією Свириденко 1 серпня міністр торгівлі Туреччини Омер Болат зазначив, що товарообіг між країнами у 2023 році становив 7,3 мільярда доларів. Коли ж угода набуде чинності, то він може швидко зрости до 10 мільярдів доларів.

Юлія Свириденко зазначила, що ратифікація угоди про ЗВТ з Туреччиною обʼєднає усі країни довкола Чорного моря, крім росії, у єдиний економічний простір, що буде вигідно для всіх. Вона також наголосила на важливій ролі Туреччини як хабу для експорту українського зерна.

Кабінет міністрів України на засіданні 7 травня схвалив законопроєкт про ратифікацію угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною. Його передали до Верховної Ради, але народні депутати ще не проголосували.

Схожі новини