Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

росія знову скерувала бойові кораблі на Кубу, — ЗМІ

  • 28.07.2024, 16:25
  • 172

рф продовжує гримати зброєю перед США та після демонстраційної відправки на Кубу у червні двох найновіших кораблів фрегат «Адмирал Горшков», який є носієм ракет «Циркон» та атомного підводного човна «Казань», агресор відрядив ще одну групу кораблів

Фото DEFENSE EXPRESS
Фото DEFENSE EXPRESS

Про це знову стало відомо завдяки заяві міноборони Куби, а не через повідомлення рф. Гавана оголосила, що з 27 по 28 липня прибуде фрегат «Неустрашимый», навчальний корабель «Смольный», які приписані до Балтійського флоту, а також танкер «Ельня» Чорноморського флоту.

Відомо, що російські кораблі далі можуть здійснити візити до Венесуели, Нікарагуа та інших дружніх до рф країн Латинської Америки.

Та, з огляду на направлені кораблі, для росії не так важливо, що зброя якою вони гримають перед США вже прогнила та покрилася іржею. Адже фрегат «Неустрашимый» першого представника проєкта 11 540 спущений на воду у 1988 році та є одним з найстаріших кораблів Балтійського флоту.

Більше того, свого часу був регулярним «показушним» кораблем, який у 2000-х роках брав постійну участь у спільних навчаннях з НАТО, здійснював різноманітні візити, а потім боровся із сомалійськими піратами. І станом на 2013 рік корабель пройшов поважні 120 000 миль.

Саме тому у 2014 році він став на ремонт із заміною двигунів та відновленням всіх основних систем корабля, який мав тривати три роки, а завершився лише у 2023 році. При цьому офіційно роботи були завершені ще у грудні 2021 році, але корабель провалював приймально-здавальні випробування і був повернутий у склад флоту лише у квітні 2023 року.

Збільшення термінів ремонту у росії пояснили тим, що корабель проходив не лише ремонт, а й модернізацію. Водночас її зміст торкнувся лише радіолокаційного комплексу «Фрегат», встановлення нової навігаційної станції та оновили бойову систему управління. Водночас корабель не отримав нового озброєння, навіть протикорабельні ракети Х-35. А причинами затримки передачі все одно називали якість нової головної силової установки.

Саме тому «Неустрашимый» взагалі не має протикорабельних ракет. Він оснащений лише 100-мм артустановкою та засобами боротьби із підводними човнами РПК-6М «Водопад-НК», РБУ-6000 та торпедними апаратами. За ППО корабля відповідає 3М87 «Кортик», який був створений на базі «Тунгуски».

З позиції бойової одиниці фрегат «Неустрашимый» є дуже й дуже спірним кораблем. Бо його реальні бойові можливості, особливо на фоні візиту фактично до берегів США, не сильно відрізняються від навчального корабля «Смольный» на якому, до речі, чотири артилерійські системи, по дві 76- та 30-мм, а також бомбети РБУ-2500.

Схожі новини