Передплата 2024 «Добра кухня»

У Парижі затримали росіянина, що готував провокації на Олімпіаді

  • 26.07.2024, 12:30
  • 311

Нещодавно затриманий у Парижі за підозрою у шпигунстві росіянин Кирило Грязнов був завербований російськими спецслужбами для провокацій на Олімпійських іграх

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Про це йдеться в спільному розслідуванні видань The Insider, Der Spiegel та Le Monde, повідомляє DW.

Раніше 40-річний уродженець Пермі Грязнов займався юриспруденцією, йдеться у розслідуванні, а 2010 році переїхав до Франції, де став кухарем та працював у мішленівському ресторані у Куршевелі. В 2012 році він повернувся до росії, повідомивши власниці своєї паризької квартири, що тепер працює «на державу».

У травні 2024 року Грязнов намагався вилетіти зі Стамбула до Парижа, але не потрапив на рейс, бо був сильно п’яний. Після чого, як пишуть журналісти, Грязнов вирушив до Франції через Болгарію, де у п’яній розмові з випадковими людьми погрожував, що Франція «надовго запам’ятає цю Олімпіаду». Аби довести свою приналежність до спецслужб, Грязнов показував співрозмовникам якесь посвідчення і звітував телефоном, що для виконання якогось завдання найняв «людину з Кишинева».

Які саме провокації планував росіянин у Парижі, публічно не розголошується. Проте, згідно з джерелами Le Parisien, йшлося про «масштабний проєкт» із «серйозними наслідками».

Грязнов був арештований 21 липня в своїй квартирі в центрі Парижа, його звинуватили в розвідувальній діяльності на користь іноземної держави з метою розпалювання воєнних дій у Франції. За даними паризької прокуратури, під час арешту у росіянина знайшли деякі «дипломатичні матеріали» та посвідчення, які вказують на його приналежність до «підрозділу V» російських спецслужб. Видання The Insider припускає, що це може бути посвідчення спецназу ФСБ «Вимпел».


Джерело: DW

Схожі новини