Передплата 2024 «Добра кухня»

Брак техніки та озброєння спричинив провал контрнаступу ЗСУ, — ВВС

  • 19.07.2024, 13:45
  • 180

Брак техніки та озброєння, розподіл досвідчених солдатів, розрахунок, що росіяни втечуть, як минулоріч — основні причини провалу контрнаступу у 2023 році

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

Британський аналітичний центр із проблем безпеки RUSI назвав причини невдачі контрнаступу ЗСУ у 2023 році.

«Початковий задум автори називають обґрунтованим: 12 українських бронетанкових і механізованих бригад мали здійснити прорив на ділянці завширшки 30 км, ізолювати Токмак протягом семи днів, а потім прорватися на південь до Мелітополя. За такого темпу Росія б не встигла підтягнути резерви, і українським військам, що наступали, потрібно було лише подолати опір шести російських полків в обороні», — йдеться у звіті.

Реалізації цього задуму завадили помилки як союзників України, так і українського командування. Зокрема:

Західні союзники поставили недостатньо техніки та озброєнь; на відміну від Росії, вони не встигли перевести промисловість на військові рейси, тому озброєнь у них не вистачало, а ті, що були, постачалися із запізненням. Це призвело до того, що на освоєння нової техніки в української армії часу було мало.

Українське командування вирішило кинути на прорив менш підготовлені частини, тоді як більш досвідчені мали тримати фронт. Крім того, воно розпорошило свої сили за кількома напрямками.

Та основна помилка українського командування, на думку аналітиків, полягала в тому, що воно розраховувало, що російські війська, які обороняються, не витримають і побіжать, як це було під Харковом 2022 року. Коли цього не сталося, ЗСУ безнадійно втратили темп.

Також російське командування явно точно знало, де буде напрямок головного удару. У цьому автори вбачають провал оперативної безпеки з боку як України, так і її союзників.

«Початкова концепція операцій для українського наступу була обґрунтованою. Вона вимагала 12 бронетанкових і механізованих бригад для досягнення прориву на 30 км фронту, ізоляції Токмака протягом 7 днів, а потім прориву на південь до Мелітополя. Темп мав завадити росії залучити більшість своїх сил, тож стороні, що атакувала, потрібно було б подолати лише 6 полків в обороні», — вказано у підсумку звіту.

RUSI також стверджує, що Україні потрібна ефективна контррозвідка, щоби бачити плани росіян, ефективні засоби РЕБ та високоточні удари.

Для України відновлення наступальних операцій «не є життєздатним в осяжному майбутньому», додали автори аналітичного звіту.

«Тому Україна має змінити пріоритети на нанесення якомога більшої шкоди Збройним силам рф, щоб виграти необхідний час», — впевнені фахівці.

Схожі новини