Передплата 2024 «Добра кухня»

Український фізик розробляє дрони у росії: деталі

  • 18.07.2024, 11:30
  • 432

Випускник Київської політехніки розробляє дрони для рф

Олександр Махньов. Фото uazmi.org
Олександр Махньов. Фото uazmi.org

Олександр Махньов із Луганська працює головним конструктором у російському бюро «Стратим», який розробляє дрони для армії-окупанта.

Про це пише Цензор.НЕТ, покликаючись на російське видання «Важные истории».

За даними джерел, Махньов народився у Луганську, а у 2014 році переїхав до Києва, де навчався у КПІ імені Сікорського.

У 2015 році він показував у соціальних мережах нагороду, яку отримав від українського вченого Михайла Згуровського та другого президента України Леоніда Кучми.

Проте пізніше хлопець виїхав у москву та магістратуру закінчував уже у Московському фізико-технічному інституті. Після цього він працював в Інституті ядерних досліджень у Троїцьку під керівництвом Федора Губера.

На сайті інституту вказано, що Губер брав участь у кількох міжнародних експериментах: на об'єктах ЦЕРН у Швейцарії та на прискорювальному комплексі під Дармштадтом. У квітні 2022 року вийшла перша стаття, співавтором якої став Махньов у складі російської команди на женевському експерименті ЦЕРН.

За кілька місяців молодий учений приєднався до конструкторського бюро «Стратим».

У серпні 2023 року «Стратим» представив перші зразки власного виробництва на виставці «Дронница 2023»: безпілотники «Щегол», «Красава», «Русак» та інші. За інформацією журналістів, нині Махньов керує інженерною командою бюро.

«Судячи із повідомлень Махньова в одному з чатів любителів безпілотників, перші прототипи БПЛА інженери бюро підготували вже до листопада 2022 року. Але до серійного виробництва „Стратим“ розпочав навесні 2023 року», — пишуть журналісти.

Махньов на прохання розповісти про виробництво дронів та роботу в ЦЕРН заявив, що це «публічно пов’яже кілька сторін життя», які він «намагається не поєднувати».

У ЦЕРНі діяльність Махньова не прокоментували, заявивши, що їхня «діяльність спрямована на мирні фундаментальні дослідження», і в ній «немає військового аспекту». Там додали, що у 2022 році припинили співпрацю з рф та білоруссю.

Схожі новини