Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Техніка для 48-мого штурмового батальйону імені Челебіджіхана

  • 14.07.2024, 11:17
  • 215

48-й окремий штурмовий батальйон імені Номана Челебіджіхана називають Кримською теробороною. Це добровольче формування, історія створення якого сягає 2016 року. Воно носить імʼя кримськотатарського політика і громадського діяча, організатора Курултаю кримськотатарського народу

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

48-й ОШБ масштабувався з роти вогневої підтримки у 2023-му році. Його кістяк складають кримськотатарські та українські добровольці, зокрема вимушені переселенці з тимчасово окупованого Криму. Учасники батальйону неодноразово переслідувалися у Криму російським фсб. Бійці відзначилися у битві за Бахмут, брали участь в боях на Сумщині, Харківщині та Запоріжжі.

Петро Порошенко під час поїздки на фронт передав батальйону пікап, «Мавіки», FPV-дрони і детектори «Цукорок». Василь Зернецький, який воює у складі штурмового батальйону, каже: все це вкрай необхідне і просто зараз йде на позиції.

«Сьогодні нам передали машину пікап. Бо у нас наразі розбиті повністю всі машини, дуже активний фронт. Це в нас прямо сьогодні поїде, прямо зараз звідси повезе „Мавіки“, бо вже капець, немає розвідки. Нам передали нічні FPV-дрони, буде „привіт“ нічним „Залам“ і всім ворожим „очам“. Будемо їх ловити нічними ефпівішками. Передали „Цукорки“, треті „Мавіки“. Батареї, плати ініціації і медикаменти», — говорить військовий.

Василь Зернецький розповідає: на Сході батальйон вже четвертий місяць. До цього 48-й був на херсонському напрямку, на правому березі. Потім Харків. І зараз на південному сході. «Це де-факто кримське ТрО, яке торує свій шлях до Криму, до моря. Ми зараз на Сході. А поїдемо на юга», — переконаний боєць.

За його словами, шлях до перемоги — це щоденне підвищення ефективності і зміни всередині суспільства.

«Більше, розумніше, швидше. Тому що перемога — це не лотерейний квиток, який ти сьогодні відкрив вдень — день закінчився, не перемогли, і це типу не вигоріло, чекаємо на завтра. Перемога — це фіксація неминучості. Потрібно змінюватись всередині. Змінювати суспільство, правила. І тоді перемога просто стане неминучою. Це просто буде факт, який відбудеться якщо не сьогодні, то завтра. Щоб перемогти, ми маємо ставати більш ефективними, в нас має ставати більше згуртованості. І ми маємо йти всі разом до однієї мети. Це причина, чому ми вистояли у 22-му, 23-му і маємо гуртуватися далі, далі змінюватись, щоб перемогти. Це шлях», — переконаний військовий.

Схожі новини