Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські хірурги врятували підлітка з рідкісним утворенням на шиї

  • 09.07.2024, 19:15
  • 385

Хірурги дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб'єднання Львова врятували підлітка з рідкісним утворенням у критично важливій ділянці шиї. Пухлина, яка непомітно росла все його юне життя, могла вбити будь-якої миті

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Пацієнт — 15-річний Роман із Ужгорода. Декілька місяців тому хлопець помітив, що під час жування в нього на шиї, а саме — під щелепою, з’являється якась припухлість. Уже невдовзі вона збільшилась і стала постійною. Мама Романа повела сина до лікарів. Ужгородські медики обстежили хлопця і виявили вроджену кісту дна порожнини рота.

Така зона розташування цієї доброякісної пухлини, що наповнена рідиною — вкрай рідкісна. На рік подібні кісти виявляють лише в 1 дитини зі 100 тисяч. Новоутвір непомітно ріс від народження Романа поки не сягнув загрозливих для життя розмірів. На момент обстеження кіста становила вже 8 см (у той час як ширина дна порожнини рота не набагато більша — лише 10 см). Пухлина росла далі і могла задушити юнака. Будь-якої миті могли виникнути і інші не менш небезпечні ускладнення: нагноєння і зараження крові або ж стиснення життєво-важливих судин, тож оперувати треба було негайно.

За порятунком родину скерували на Львів — до хірургів лікарні святого Миколая.

«Викликом для нас стала локалізація кісти — вона складна і небезпечна. Ця зона знаходиться близько до дихальних шляхів і кровоносних судин. Окрім цього, нерви, які розташовані в цій ділянці, відповідають за ковтання, слиновиділення та мімічні рухи обличчя, тому пошкодження будь-чого з перерахованого — критичне», — розповідає Олександр Калінчук, хірург, медичний директор Лікарні Святого Миколая.

Аби ретельно спланувати операцію та впоратися з усіма ризиками, медичні спеціалісти зібралися на мультидисциплінарний консиліум з різними фахівцями: дитячим онкологом, дитячим хірургом, щелепно-лицевим хірургом та анестезіологом. Разом ретельно пропрацювали план операції.

У ході втручання лікарі відділили кісту від навколишніх тканин та всіх критично важливих структур. А щоб не зачепити жодної життєво-важливої судини чи нервів, хірурги оперували підлітка під мікроскопом. Він дозволив їм збільшити оглядове поле та уникнути критичних пошкоджень.

Рятівна операція тривала майже 3 години та минула успішно. Зараз Роман впевнено відновлюється та повертається до звичного життя.

Схожі новини