Передплата 2024 ВЗ

У Львові лікарі врятували 9-річного хлопчика з рідкісною пухлиною язика

  • 01.07.2024, 16:50
  • 438

У Львові хірурги Дитячої лікарні Святого Миколая прооперували 9-річного пацієнта з рідкісною пухлиною язика

Фото: ТМО 1
Фото: ТМО 1

Про це розповіли у Першому медоб'єднанні Львова.

«9-річний Єгор Полуектов родом із Запорізької області. Вже понад два роки як його рідне місто Мелітополь — окуповане, а Єгор із родиною мешкає у Львові. Нещодавно хлопчик помітив, що його язик напухнув. У місці набряку мама намацала „горошинку“ та повела сина до спеціалістів Лікарні Святого Миколая. Під час УЗД обстеження медики виявили на язиці Єгора сантиметрову пухлину. Утворення — вкрай рідкісне», — йдеться в повідомленні.

Оперувати дитину потрібно було якнайшвидше адже пухлина росла і з часом могла заважати диханню. Аби вирізати новоутвір, хірурги мусили виконати резекцію, тобто часткове видалення, і самого язика. Але наскільки велику частину доведеться забирати і як це позначиться на якості життя Єгора залежало від того яка ж це пухлина: доброякісна чи злоякісна.

«Просто під час операції ми виконали експрес-біопсію пухлини Єгора. Взяли шматочок утворення, віддали його на гістологічне дослідження і вже через 15 хвилин знали — це міома! Тобто доброякісне утворення м’язевої тканини язика», — розповідає Олександр Калінчук, хірург, медичний директор Лікарні Святого Миколая.

Під час операції хірурги видалили пухлину і відрізали 20% язика хлопчика. Це, так звана, економна резекція. Адже, якби пухлина була злоякісною, видаляти довелося б аж половину органу.

Операція тривала півтори години і минула успішно. Тепер Єгор повністю здоровий. Якийсь час він не зможе так добре говорити як до операції, але за пів року його мовлення має повністю відновитися.

Схожі новини